3/5
Sense recomanacions Interessa a  
El meu planeta és Mart

El meu planeta és Mart

  • Consulta les sessions
  • Museu Nacional d'Art de Catalunya - Barcelona
55€
20%
FINALITZADA
Disponible per a
  • SUBSCRIPTOR
  • SOCI
  • SOCI PLUS
Propostes similars

DESCRIPCIÓ

Aquesta tardor es pot visitar al Museu Nacional la mostra La mà guiada. Josefa Tolrà (1880-1959) - Madge Gill (1882-1961) Dones visionàries, que presenta i analitza la singular creativitat de dues dones i que repassa les connexions entre la seva vida i obra. Artistes de vasta producció que mai van pensar en ser reconegudes amb aquesta condició.

Les seves creacions ens permeten avui analitzar des d'altres perspectives l'art de la primera meitat del segle XX a Europa i amb això reconèixer-nos en nous relats estètics i ètics de la cultura moderna. Una d'elles, la catalana Josefa Tolrà, escriu en un dels seus dibuixos la frase ¿El meu planeta és Mart". De fet, tant ella com Madge Gill escriuen sovint sobre aquest planeta, que representa la nostra esperança de vida una vegada abandonem la Terra.

volem aprofundir en els secrets de la creativitat d'aquestes dues dones, i per això us proposem un cicle presencial de tres sessions que ens permetrà fixar l'atenció en aspectes que sovint són amagats o invisibles a l'ull: la visió interior, el gest de l'escriptura o els viatges astrals, entre altres.


Programa:

PRIMERA SESSIÓ: Experiència mística i visionària
Qui guia la mà? Què vol dir escoltar una veu i canalitzar el missatge?

Dt. 19 de setembre de 2023 | Acàrrec de Mapi Rivera, imatgera, sensitivai doctoraen Bellesarts

En aquesta sessió explorarem les motivacions i detonants que desperten la sensitivitat, les maneres d'accés a la inspiració i a la visió interior, fruit de la comunicació fluida amb dimensions espirituals, llocs numinosos, dilatats i abraçadors de saber. Partirem dels processos creatius de persones sensitives, canalitzadores, guaridores i especialment de les obres i registres gràfics de Josefa Torlài Madge Gill.Aquests testimoniatges viscuts, vívids i genuïns ens permetran realitzar el camí invers cap a aquest primer impuls que va guiar les seves mans i els seus cors.

SEGONA SESSIÓ: Brodar flors marcianes
Apreciar el treball tèxtil de les dues autores com una forma de viatge astral

Dt. 26 de setembre de 2023 | Acàrrec de Pilar Bonet, investigadora, crítica d'art, doctoraen història del'art i professoraala UB

Artistes visionàries com Josefa Tolrài Madge Gill, nascudes al segleXIX, no van tenir estudis artístics. Però havien après deles dones dela família l'art de la costura,el de brodar i el de teixir.El fil i l'agulla són l'origen del llenguatge dela humanitat i les formes ancestrals dela cultura de les dones;elles, totel que saben de les puntades, ho traslladen al dibuix per tal de crear transparències, siluetes o esclats de colors.En aquesta sessió ens fixarem en els brodats biològics de Josefa Tolrài les cartografies de Madge Gill que es poden veure a les sales del Museu Nacional, també veurem les flors marcianes d'Anna Zemánková i els petits mons de ganxet de Jeanne Tripier. Totes són figures i decoracions no realistes, més aviat botàniques, d'altres mons: "flors marcianes".


TERCERA SESSIÓ: Explorant l'escriptura alienígena
La personalitat encriptada de les mèdiums a través del gest de l'escriptura

Dt. 3 d'octubre de 2023 | Acàrrec de Mery Cuesta, críticacultural i comissària d'exposicions


En l'escriptura hi trobem l'expressió sencera de la personalitat, tal com assegurava la grafòloga AniaTeillard l'any 1947 al seu tractat L'ànimai l'escriptura. Si l'anàlisi dels trets gràfics ens permet escrutar el caràcter d'una persona,explorar l'escriptura de dos mèdiums ens obre una porta inèditaa un univers formidable:el dels grafismes guiats per forces sobrenaturals. Cavalcant per les escriptures i trets gràfics de les dues dones, observem que les línies rectes són habitualsals textos i dibuixos de Gill, mentre que els ritmes en bucle són la base gràfica de Tolrà; les rúbriques de les seves firmes repliquen dues característiques significatives com són la creu i el remolí. Juntament amb allò que Gill i Tolrà van deixar escrit per al nostre coneixement, bateguen també les pròpies formes de les escriptures fluïdes,empremtes genuïnes de la comunicació trascendental amb les ànimes en trànsit.

FITXA TÈCNICA

IdiomaCatalà

COMPARTEIX

INFORMACIÓ DE L'ESDEVENIMENT

DATA

Aquesta proposta ja no està disponible

IDIOMA

Català

ENTRADES

Compra el cicle de conferències a través del web del Tresc

ADREÇA

Palau Nacional. Parc de Monjuïc
08038 - Barcelona

Museu Nacional d'Art de Catalunya
Palau Nacional. Parc de Monjuïc, 08038 Barcelona

INFORMACIÓ ADDICIONAL IMPORTANT

Places limitades

Introdueix el codi TRESCMART a l'hora de fer la compra i s'aplicarà el descompte. Es demanarà l'acreditació del carnet del Tresc a cada sessió de les conferències.

La compra o reserva d'aquesta proposta està subjecta a les condicions d'ús del carnet i de venda d'entrades del TRESC.

TAMBÉ ET POT INTERESSAR

El Mazine del TRESC

COMPARTEIX