COMPARTEIX

Un any més torna el Premi TRESC, el guardó que cada any ret homenatge a la persona premiada per la seva trajectòria i contribució a la construcció del nostre imaginari cultural compartit. Enguany, dedicarem el premi a l’art de la paraula, és a dir, a la literatura! 

Com de costum, el Consell de Públics TRESC ja a preseleccionat els nominats i nominades d’aquesta edició: Xavier Bosch, Sergi Pàmies, Pilarín Bayés i Sílvia Soler. Ara és el teu torn perquè escullis qui d’aquests candidats serà el guanyador! Si ets sòcia o soci i encara no saps a qui votar, aquí et presentem els nominats i nominades per ajudar-te a decidir! 

Xavier Bosch és un escriptor, dramaturg i periodista conegut per la seva tasca com a presentador de ràdio i formats audiovisuals a TV3, cobrint informació cultural, esportiva i de societat. Com a escriptor destaca la seva trilogia de novel·les del periodista-investigador Dani Santana, composta per: Se sabrà tot, llibre més venut del 2010, Homes d’honor i Eufòria. L’any 2015 va publicar la novel·la Algú com tu amb més de 60.000 exemplars venuts i amb el que va guanyar el Premi Ramon Llull. Nosaltres dos també va tenir molt bona rebuda convertint-se en el llibre més venut de la diada de Sant Jordi 2017. Amb el llibre Paraules que tu entendràs va acabar consolidant-se com un dels millors escriptors de la llengua catalana. La seva última publicació va ser l'any 2023 amb 32 de març, una novel·la que té com a escenari l'ocupació nazi de París durant la Segona Guerra Mundial i que va ser cap de vendes el Sant Jordi 2023.

Sergi Pàmies és un escriptor i narrador català que es va donar a conèixer per la novel·la: T’hauria de caure la cara de vergonya l’any 1976 publicat amb Quaderns Crema. Després va publicar els reculls de contes Si menges una llimona sense fer ganyotes (2006) i La bicicleta estàtica (2010) els quals es van situar durant setmanes al capdamunt de les llistes dels més venuts. La seva obra ha estat traduïda al francès, a l'alemany, a l'italià i al grec i col·labora de manera habitual en diversos mitjans de comunicació. L’any 2023 va publicar el seu últim èxit: A les dues seran les tres, un recull de contes que es barregen amb la seva vida personal i on la memòria es converteix en revisió de l’experiència, la crònica en compromís amb el passat i la fantasia en un joc que, en funció de l’estat d’ànim, il·lumina, pertorba o reconforta.

Els dibuixos de Pilarín Bayés es caracteritzen per tenir un to infantívol i ingenu, però alhora estan plens de gràcia i d’ironia. Des de fa molts anys que ha estat lligada a la revista Cavall Fort i també ha il·lustrat molts llibres de caràcter didàctic o narratiu, auques, cartells, etc. Va publicar el seu primer llibre l’any 1964 i des d’aleshores que ha il·lustrat més de 1000 títols. L’any 2023 va rebre l’homenatge Junceda d’Honor  pel reconeixement a la seva prolífica carrera, per haver meravellat i acompanyat amb els seus dibuixos a diverses generacions de catalanes i catalans que no han deixat mai de seguir-la i estimar-la. També en honor al  seu mestratge i la seva gran capacitat de plasmar en il·lustracions des de les situacions més íntimes i sensibles a les escenes més complexes i espectaculars. 

Sílvia Soler és una escriptora i periodista catalana que al llarg de la seva trajectòria laboral ha fet de redactora de programes de ràdio i de col·laboradora en diferents mitjans de comunicació com Catalunya Ràdio, entre els anys 1987-2003, Televisió de Catalunya i el diari Ara. Ha compaginat l'activitat periodística amb la creació literària i la seva obra novel·lística s'ha traduït a múltiples idiomes: anglès, castellà, italià, francès i portuguès. Amb la seva novel·la Mira'm als ulls va guanyar el premi Fiter i Rossell el 2003 i  amb Petons de diumenge va guanyar el premi Prudenci Bertrana 2008. L’any 2023 va publicar la seva última novel·la: Estimada gris, un llibre que ens parla de la identitat i dels orígens a través de la història d'una noia mexicana que emprèn l'aventura d'indagar en els orígens del seu avi, un exiliat català a Mèxic durant la guerra civil. 

Ara és el teu torn perquè decideixis qui d’aquestes quatre figures referents de la literatura catalana es mereix guanyar el Premi TRESC 2024. Vota, aquí


per  TRESC

ÚLTIMS ARTICLES