COMPARTEIX

Notícies
5 D’ABRIL DEL 2023 per Gabriel Vázquez

 

El passat 28 de març, a la tercera cita del +QueMúsica, el Pipa Club de Gràcia va acollir la visita de l’inclassificable artista Xarim Aresté, on no va tenir problemes per obrir-se en canal i desvetllar-nos el seu món interior. En paraules seves: “el meu fetge”.

Moltes coses es poden destacar d’aquest reconegut músic ebrenc de 39 anys i alhora no saps per quina començar, però potser si s’hagués de triar un atribut per definir la seva música i el seu estil, aquest seria el de ‘l’autenticitat’. El vigent guardonat al Premi Enderrock al ‘millor àlbum' de Pop Rock 2022’ és un artista dels que ja no queden, com els d'abans, que sent un veritable amor per la seva professió i per l’art en general, eina que considera essencial per expressar els seus sentiments. El de Flix és dels que no s’aixecaria del llit per compondre una peça que no sent.

Xarim va venir a presentar d’una manera propera i molt transparent el seu nou disc titulat ‘Ses Entranyes’. Es tracta d’un treball que, encara que sembli mentida, va ser parit en només dos dies. El que havia de ser la gravació d’una única cançó, en un dels molts dies en què els artistes van a l’estudi, va acabar desembocant en un àlbum de 10 peces. Ell diu que simplement es va deixar portar, va fluir, i el resultat és un disc que abraça diversos gèneres: el pop, el blues, el country... Però que no desentonen i que el doten d’un segell molt Xarim. Un treball que navega entre la negror i l’alegria, que ens insta a aprofitar cada segon de la vida i que va sorgir com a intent d’explicar moltes coses a les quals sovint costa posar paraules.

Polifacètic incombustible -pintor, poeta, músic i escriptor-, la seva música s’explica des de les seves múltiples inquietuds, que també aprofita per reflectir-les en qualsevol de les manifestacions artístiques que domina. Aprofitant l’avinentesa i per deixar patent que no es conforma en ajuntar notes a una partitura, també va aprofitar per presentar el seu llibre: ‘Tanit i les guerres púniques’, una novel·la que posa el focus en un tema tabú a la nostra societat com és el de la mort, en tots els sentits.

Entre tema i tema, el Xarim ens va deixar entreveure el seu particular i enginyós sentit de l’humor- amb el qual camufla una timidesa que li atorga un carisma especial- i el seu posat despreocupat mentre relatava què hi havia al darrere de cada lletra de cadascuna de les cançons, fet que va amenitzar molt la cita. Aresté és una persona sense pèls a la llengua, que no té por de dir les coses tal com són, amb un poder de persuasió únic i pràcticament sobrenatural, per connectar amb l’audiència i convertir la vetllada en una atmosfera màgica.

Un efecte semblant al que viu ell quan compon, la música l’ajuda a assolir una altra dimensió, com si es trobés en una bombolla, quelcom intangible, inexplicable, desconegut. Un moment en el qual tots els elements es fusionen i passen a configurar un tot, una única cosa. La música és indesxifrable.

En definitiva, va ser una experiència gratificant poder escoltar els quatre temes que va interpretar amb la seva guitarra i les reflexions en veu alta sobre la indústria, sobre la seva visió de l’art, la inspiració i altres qüestions metafísiques i vitals. Un artista diferent, amb veu pròpia, que es va obrir en canal, en un ambient que convidava a la confiança.

En acabar la vetllada, els assistents van gaudir d’una estona per conversar amb l’artista en petit comitè, entre sessions de signatures i fotografies.

Si després d’aquest +QueMúsica t’has quedat amb ganes de més, estàs de sort, ja que podràs gaudir en directe del seu disc, al concert que celebrarà a la Sala Apolo de Barcelona el proper dimecres 12 d’abril. I tant si no vas poder assistir a la cita del Pipa Club, com si vols escalfar motors de cara al concert, et convidem a reviure la seva música en aquesta playlist:

 

 

Recorda que aquest cicle no s’atura i que la pròxima cita serà el dimarts 25 d’abril, amb Dan Peralbo i el Comboi com a convidats de luxe.

 

 

 

 

 

 


per  Gabriel Vázquez

ÚLTIMS ARTICLES