El poder de la gent, una força ben menystinguda. Ara fa gairebé un any podíeu llegir una carta com aquesta, que feia una reflexió sobre el terme solidaritat, una paraula que genera reaccions i sentiments molt variats segons com apareix a la nostra vida. Especialment és difícil d’abordar en un context fred i distant, quan ens arriba d’una manera brusca o seca. És en aquests contextos on ens poden abordar pensaments com que la nostra aportació no provocarà cap canvi. Que és com si una formiga volgués intentar moure una muntanya sencera; que per bona que sigui la seva intenció, és utòpic pensar que podem arreglar alguna cosa des de la nostra butxaca.
El Festival Mússol vol presentar una forma especial d’entendre la solidaritat, i fer caure tots els murs que se’ns posen a davant quan sentim aquesta paraula. És un festival de música solidari únic: en un mateix concert, el públic pot veure a l’escenari a 10 artistes de contextos i estils ben diferents, interpretant cadascun 2 o 3 cançons de la seva discografia. Música que, segurament, mai estaria compartint cartell. Aquest any, el concert de la quarta edició del festival es fa a la Sala Paral·lel 62 de Barcelona, el dia 6 de setembre, i el cartell està constituït per artistes com Maren, Mushkaa, Triquell, Karina Pasian, Renaldo i Clara, Roba Estesa, Marina Herlop, Maio, Henrio i Roserona.
Altres edicions del Mússol han acollit grans artistes nacionals i internacionals com l’Amaia, Núria Graham, Judit Neddermann, Kelly Isaiah, Miki Núñez, El Niño de la Hipoteca, Ginestà, Pau Lobo, Queralt Lahoz, Sr Wilson, Alex Dee, Ferran Palau, Magalí Sare, Vic Mirallas o The Tyets, entre d’altres.
Però un dels elements més admirables del Mússol és el gran equip humà que fa que tot funcioni com un engranatge. La banda de músics, que s’aprèn més de 2 hores de cançons per interpretar-les al costat dels artistes, l’equip tècnic, l’equip de producció, de comunicació, l’equip audiovisual, patrocinadors, col·laboradors, la sala, etc. Cada any el festival es fa més gran i millor.
No hem d’oblidar quin és l’origen de tot això: el que mou tota aquesta gent i tot aquest concert és el fet que tots els beneficis rebuts van destinats a AFANOC, l’Associació de Familiars i Amics Oncològics de Catalunya. Concretament, van dirigits a la Casa dels Xuklis, una casa d’acollida temporal per a totes les famílies que tenen les seves filles o fills a l’hospital i no poden permetre’s anar i venir de casa seva cada dia. Allà, els nens poden seguir tenint una vida normal, anar a classe, fer amics i participar a moltíssimes activitats. Aquesta gran iniciativa canvia les vides d’aquestes famílies, i al Mússol en som molt conscients. El públic paga per anar a veure un concert excepcional, dinàmic i molt especial, on trobarà els seus artistes predilectes, i alhora és conscient que, amb aquesta entrada de concert, dirigeix aquests diners cap a aquesta gran causa benèfica.
Et volem convidar, lector o lectora, a creure més en tu, en les persones que t’envoltem, i en el que es pot arribar a generar un cop cada nostra petita aportació s’uneixi per a aquest bé. L’impacte que generem a nivell individual a vegades costa de veure, però amb un petit esforç de cadascú es pot arribar a fer que festivals com aquest aguantin any rere any, i alhora unim forces per protegir conjuntament la cultura. I és que sí, si cada formiga empeny cap a la mateixa direcció, som capaços de moure una muntanya i molt més.
Marina Feliu i Arnau Grabolosa
COMPARTEIX