COMPARTEIX

Ja ha arribat l’agost! I amb ell les vacances, les escapades… i la indecisió. Quin llibre m’enduc aquest estiu? Em llenço a la piscina amb aquell que hi ha al capdamunt de la pila de “pendents”...? Faig una aposta segura i rellegeixo aquella joia que em va agradar fa tants anys...? Dono una oportunitat a allò que em van regalar els cunyats fa tres nadals..?

Si et costa decidir-te i, sense voler, acabes viatjant en un biblio-bus, aquesta és la teva selecció de lectures estiuenques. L’equip del TRESC volem compartir els nostres indispensables de l’estiu per ajudar-te a triar (…o enredar-te encara més!). No te'ls perdis!

 

 ‘Aliment’ de Martí Sales

‘Aliment’ de Martí Sales

Vet aquí un llibre que és un convit, un sopar d’estiu, de taula llarga, a la fresca, dels que es recorden pel bon record-regust que deixa... L’artista Martí Sales és qui para taula i rep els convidats, i com a bon amfitrió sap lluir les millors troballes i delícies que sorprendran els paladars de lectors i altres comensals. Amb aquest curiós llibre, difícil de descriure, Sales obre les portes al seu rebost personal, i a mode de mise en place en sap treure els millors Aliment(s): menges exquisides i curioses amb forma de poemes, rondalles, receptes, il·lustracions, textos, cançons,...magnífics ingredients sucosos, farcits i relligats de vida, amor i voluntat constant de recerca. No és una novel·la, però sí un diccionari de vint-i-set històries que fan venir la millor de les ganes possibles: seguir devorant lectures. Així doncs, tovalló a la falda i bon tot (profit, aliments i estiu)!

 

Blanca Esteva, Àrea de Música

'Nuestra parte de noche', 'Cicatriz ' i 'Reina del grito'

'Nuestra parte de noche', 'Cicatriz ' i 'Reina del grito'

Una de les coses que més m’agrada de l’estiu és la de posar-me al dia amb les lectures pendents. Llibres de Sant Jordi o auto-regals espontanis que s’han anat acumulant al llarg de l’any i que a l’estiu recupero amb tota la il·lusió utòpica de trobar moments per a mi de silenci i solitud (les que teniu nens petits és possible que m’enteneu). Les 3 propostes que recomano són de 3 dones que em tenen absolutament fascinada. Tinc previst per començar d’una manera forta i plena d’adrenalina amb Nuestra parte de noche de Mariana Enríquez. Una novel·la plena de relats de terrors sobrenaturals i terrenals que segur em proporciona nits d’estiu trepidants que em mantindran en tensió a la cadira. Després, com a segona recomanació, seguiré amb Cicatriz de Sara Mesa a la qual segurament molta gent coneix per la seva darrera novel·la Un amor. Cicatriz és una història d’amor fosca i descompensada entre dues persones que no poden ser més diferents. I, per últim, recomano Reina del grito de Desirée de Fez. Porto seguint-la com a crítica de cinema molt de temps i l’any passat va publicar el seu primer llibre. Reina del grito és un recorregut per les pors femenines amb les quals totes ens podem sentir identificades i que estic desitjant començar.

 

Vanessa Mingo, Àrea Cinema, Museus i Espais, Rutes i Viatges

'121 cançons i 1 hotel' i 'Relatos para amantes de los libros'

'121 cançons i 1 hotel' i 'Relatos para amantes de los libros'

Després d’aquells estius novel·lescos de tres mesos de platja, sorra i amanides de pasta, per mi l’estiu s’ha convertit en una successió de petits moments i és per això que trobo que no hi ha res millor que els reculls de relats. Aquest estiu me n’esperen dos de ben diferents: en primer lloc tinc pendent 121 cançons i 1 hotel d’Olga Suanya, un títol que recull “històries de la banda sonora de la nostra vida”. L’autora s’inspira en el Chelsea Hotel de Nova York per aplegar anècdotes i curiositats sobre aquelles cançons que hem sentit tantes vegades, d’Aretha Franklin a Lady Gaga, i d’ABBA a AC/DC, passant per tot el que ens puguem imaginar. El segon títol és Relatos para amantes de los libros, una selecció d’Antonio Iturbe il·lustrada per Natalia Zaratiegui que ens parla de l’amor pel món de la literatura a través dels relats de grans autors: Fitzgerald, Txékhov, Darío, Pardo Bazán i tants d’altres en una edició il·lustrada que la converteix en una joia indispensable pels lletraferits.

 

Laura Ramírez, Àrea de Llibres i Territori

 

 '¡Poti-Poti! Magazine'

'¡Poti-Poti! Magazine'

Com tothom, tinc una llista de títols que m'han anat recomanant últimament. Una llista d'aquelles de "per quan tingui temps". Aquesta, recull una mica de tot: obres clàssiques, manuals professionals, assajos acadèmics... fins i tot l'última publicació editorial d'algun Youtuber de fama interplanetària (hi ha gent per tot!). Per aquest agost crec que començaré pel final i em capbussaré en l'última recomanació que m’han fet: el número 2 de la recent nascuda revista ¡Poti-Poti! Magazine. A mig camí entre els fanzine i la revista clàssica, aquesta proposta recull poesia, reflexió, crítica, manifest i, fins i tot, còmic... all-in-one! La veu de tota una generació emergent recollida en una publicació. No és un clàssic de la literatura universal, però també té molt a dir!

 

Pol Segarra, Àrea de Comunicació

 'Hamnet' i 'Una vil·la a Florència'

'Hamnet' i 'Una vil·la a Florència'

Les meves recomanacions per aquest estiu són Hamnet de Maggie O'Farrell,  una novel·la que se centra en la figura d'Agnes Hathaway, dona de William Shakespeare, i la seva relació amb el seu fill Hamnet. O'Farrell li dona el protagonisme que historiadors i biògrafs li han negat durant segles. I per viatjar sense moure's de casa un Petit Plaer de Viena Edicions Una vil·la a Florència de William Somerset Maugham.

 

Laia Sistaré, Àrea de Comunicació

'Alguien camina sobre tu tumba' de Mariana Enríquez

'Alguien camina sobre tu tumba' de Mariana Enríquez

Aquest estiu estic viatjant gràcies a aquest llibre de Mariana Enríquez, autora fascinant d’una nova generació del gènere de terror i fantàstic. Alguien camina sobre tu tumba no és una novel·la, sinó un llibre de passejos per cementiris de tot el món que de forma singular, obscura i plena d’humor et fa descobrir una altra cara de les ciutats i personatges que han viscut en ella. El llibre i la seva relació amb la mort és hipnòtica, una crònica de viatges inusual que t’atrau cap als racons i llegendes més fosques i desconegudes d’arreu (Buenos Aires, Nova Orleans, Praga o... el Cementiri del Poblenou de Barcelona!). Llibre perfecte per superar la por i endinsar-se en l’univers increïble de Mariana Enríquez.

 

Elisenda Triadó, Àrea d'Arts Escèniques

'La vida pequeña. El arte de la fuga' de J.Á. González Sainz (Anagrama)

'La vida pequeña. El arte de la fuga' de J.Á. González Sainz (Anagrama)

En temps de desconnexió del dia a dia i de la inèrcia habitual a la gran ciutat, em ve de gust alguna lectura que ajudi a curar ferides, a retrobar-nos, a redescobrir com viure plenament, i no se m'acut millor remei que l'últim llibre de José Ángel González Sainz, La vida pequeña. El arte de la fuga, que va recomanar recentment l'Antonio Muñoz Molina al Babelia d'El País: "una defensa sense retòrica dels valors que fan la vida digna de ser viscuda, amb mesura, amb racionalitat, amb una actitud a la vegada activa i contemplativa". Com que, a més, l'autor ret homenatge a mestres universals com Sèneca, Lucreci, Thoreau, Hölderlin, Simone Weil, Mantaigne o Machado, crec que pot ser un bon estímul per aquest estiu entre capbussades a la platja.

 

Pepe Zapata, Director del TRESC


per  TRESC