COMPARTEIX

Avui et portem una selecció de novetats editorials escrites per dones, amb personatges femenins potents i històries meravelloses que et faran aprendre i reflexionar.

Són set lectures que han aterrat fa poc i totes elles estan escrites per dones que parlen a altres dones, dones que procedeixen de molts llocs i estrats, dones costa veure o escoltar, encara que tenen moltíssim a ensenyar i explicar.

Descobreix-les: 

 ‘Ca la Wenling’ (Edicions Proa), de Gemma Ruiz Palà

‘Ca la Wenling’ (Edicions Proa), de Gemma Ruiz Palà

La periodista Gemma Ruiz Palà (Sabadell, 1975) publica ‘Ca la Wenling’ (Edicions Proa), una història de confidències, tragèdies i rialles, que tracta sobre la vida de la Wenling, una dona que va arribar fa deu anys des de Zhejiang, una província de la Xina.

Treballa dotze hores al dia i sis dies a la setmana en una perruqueria i, entre esmalts i peus i mans, explica el seu món a les dones que hi passen, jubilades de Gràcia, joves tossudes i una embarassada enamorada, i que ara són les seves veïnes.

Ca la Wenling és un centre d’intercanvi d’afectes que fa tant servei al barri com l’ambulatori, l’escola o el mercat. I tibant tot el llibre de dalt a baix, aquesta novel·la també celebra el començar una nova amistat, el trencar el gel, el mirar als ulls i el començar una conversa.

 ‘Ella, la noia’ (Trípode Editorial), de Carme Monserrat

‘Ella, la noia’ (Trípode Editorial), de Carme Monserrat

Carme Montserrat, llicenciada en dret i jurista de professió s'estrena com a escriptora amb 'Ella, la noia' (Trípode Editorial), una novel·la que transcorre entre les vinyes del Penedès just abans de la Guerra Civil.

Dins d’un context de clares polaritats i segmentació social, ens endinsem en la vida de la Mundeta, una noia obstinada, resolutiva i amb les idees clares que sent una devoció i amor incondicional per les seves arrels: les vinyes del Penedès. Filla gran d’un matrimoni dedicat a la terra, ja des de ben joveneta se sentirà hereva i responsable del mas familiar, on acaba descobrint un passat que ha marcat el seu destí.

Aquesta ficció que reflecteix tan encertadament l’amor, la passió, l’orgull, l’ambició i la lluita constant de la protagonista per desfer-se d’un sistema patriarcal que l’ofega, pretén posar sobre la taula la lluita a favor dels drets de les dones i contra l’opressió masclista i patriarcal que dominava - i domina- la societat.

 ‘La isla de las mujeres del mar’ (Salamandra), de Lisa See

‘La isla de las mujeres del mar’ (Salamandra), de Lisa See

‘La isla de las mujeres del mar’, de Lisa See, publicada en castellà per edicions Salamandra, està ambientada a l'illa de Jeju i narra la història de dues dones, la Kim Young-sook i la Han meu-ja, al llarg de cinc dècades (des de 1938 a 2008).

Les protagonistes, d'orígens familiars molt diversos, comparteixen el seu amor a la mar. Juntes comencen la seva preparació com haenyeo i juntes faran front a les exigències i perills del seu treball com bussejadores, a el matrimoni, la maternitat i els canvis tecnològics i socials. La seva amistat es veurà enfortida, però també posada a prova, pels esdeveniments que afecten el país: l'ocupació japonesa durant els anys 30 i 40, la II Guerra mundial, la rebel·lió de Jeju, la Guerra de Corea i les seves seqüeles. 'La isla de las mujeres del mar' permet endinsar-se al món de les haenyeo, a la singular illa de Jeju i en la dramàtica història de Corea durant el segle XX.

  ‘Mirada prohibida’ (Les Hores), de Nina Bouraoui

‘Mirada prohibida’ (Les Hores), de Nina Bouraoui

‘Mirada prohibida’ (Les Hores) és el primer text de l'autora Nina Bouraoui, va guanyar el Prix du Livre Inter el 1991, i des de llavors ha publicat tretze novel·les més. 

Una novel·la entre el realisme i la fantasia surrealista, però fulminantment expressiva, que ens transmet l’ofec i l’aïllament d’una vida sotmesa. Un crit a favor de la llibertat i contra les actituds religioses que releguen les dones a l’oblit.

Als carrers d’Alger els homes xerren i s’abracen. Darrere de les portes tancades, les dones, silencioses, s’avorreixen. Separada de la vida de la ciutat per una finestra, una nena observa. Una paret bruta, un carro ple de gent i un nen imprudent li donen paraules per a una nova història. Ella inventa. S’inventa a si mateixa. El somni és necessari. És a la pubertat, el seu pare no li ha parlat durant dos anys. La mare prepara alguna cosa i les germanes callen. L’amor i l’esperança no existeixen. Ningú no se n’escapa. La seva única culpa és néixer nena. El seu destí és l’avorriment, la submissió, la soledat i el confinament.

 ‘A Bàrcino’ (Columna), de Maria Carme Roca

‘A Bàrcino’ (Columna), de Maria Carme Roca

'A Bàrcino' (Columna) de Maria Carme Roca, compta amb una gran protagonista, la Minícia, una dona singular perquè d’una banda en la ficció és filla d’un gran personatge històric i nostrat i d’altra banda, que en la ficció també sigui amiga de l’emperador Marc Aureli i amant de Luci Cecili Optat, condiciona el seu estatus. Però la Minícia té vida pròpia i n’agafarà les regnes, des de gestionar el negoci familiar de les curses de quadrigues per les quals sent passió, a estimar sense límit a qui tria com a destinatari dels seus afectes. Un error de joventut, però, li passarà comptes, uns comptes que traspassaran l’àmbit personal i afectaran tot l’imperi.

La Minícia pateix el rebuig del seu pare, Luci Minici Natal Quadroni Ver, perquè de jove va ser amant d’en Teseu, l’home que va mortificar la vida del noble Minici i que, precisament, va morir lluitant contra ell. La Minícia intentarà recuperar l’estima del seu pare i trobar la persona que s’encarrega de complir una venjança, que no l’afecta només a ella i a la seva família, sinó a tot l’imperi. A la nostra web trobaràs una ruta literària sobre aquest títol. 

 ‘Pioneres’ (Barcanova), de Maria Mercè Roca

‘Pioneres’ (Barcanova), de Maria Mercè Roca

L'escriptora gironina Maria Mercè Roca presenta el seu darrer llibre, ‘Pioneres’ (Barcanova). El treballl recull la història de quinze dones catalanes que van obrir camí en diferents àmbits, com l'aviació, les expedicions per arribar al cim de l'Everest o l'opera, per exemple.

Il·lustrat per Anna Grimal, el llibre també difon les històries de la primera bombera, sindicalista o la primera alcaldessa que va sortir escollida per governar un municipi. Les quinze dones protagonistes d'aquest llibre són dones de casa nostra que ens han anat al davant. Han estat valentes, brillants i obstinades!

 'El mapa de los afectos' (Destino), d'Ana Merino

'El mapa de los afectos' (Destino), d'Ana Merino

'El mapa de los afectos' (Destino) es la nova novel·la d'Ana Merino que ha guanyat el Premi Nadal 2020. L'obra persegueix el rastre de les persones que construeixen les històries amagades dels llocs; llocs on s'evoquen absències, successos estranys, on ocorren crims inexplicables, es conviu amb les tensions personals i familiars i on només la pulsió de el bé sedimenta el pòsit necessari per continuar vivint.

Valeria, una jove mestra d'escola que té una relació secreta amb Tom, que el porta trenta anys, s'enfronta a el dilema dels sentiments i vol entendre el significat de l'amor. Al poble on ensenya, Lilian desapareix sense motiu aparent mentre el seu marit està a l'altra punta de món. Greg, un home a qui li perden les dones, freqüenta un club de contactes dels voltants per fer fora el seu descontentament, fins que un dia es veu descobert de la pitjor manera possible.

Aprofita i aconsegueix aquests títols amb el Regal Club TRESC!


per  TRESC