Dijous passat, una vegada més, vam marxar a casa amb les històries i la música del nostre convidat protagonista del 7è Cicle Vis à Vis TR3SC, Albert Guinovart. En un ambient càlid, proper, en un entorn que acompanyava la xerrada, amb un piano de mitja cua rústic, els vins del celler Bàrbara Forés i l’embotit de la Cooperativa Plana de Vic començava una trobada que no deixaria indiferent a ningú.
Conegut popularment per la música dels grans musicals com Mar i Cel i Flor de Nit, Albert Guinovart ha aconseguit crear la seva pròpia marca ja sigui oferint concerts pianístics, interpretant des de música espanyola d’Enric Granados fins a peces compostes per ell mateix, creant sintonies de conegudíssimes i populars sèries de TV3 com Nissaga de Poder i El Cor de la Ciutat, o fins i tot enregistrant els seus propis CD’s. Guinovart és un músic polifacètic i per si hi ha algú que ho posa en dubte, llegim i descobrim-ho.
1. "Sempre és molt important saber el missatge que vols transmetre al teu públic"
Si una cosa ens va deixar clara és que “la música és una manera de transmetre sentiments i emocions i des d’un bon principi has de saber què vols transmetre.” Cadascú ha d’investigar però sense perdre els seus orígens, la seva essència, allò que et fa ser especial per tal de poder deixar el teu propi llenguatge, la teva pròpia música, el teu propi segell, en aquest cas, el segell Guinovart. Dins del món de les bandes sonores ens trobem amb tres genis de la música de pel·lícules, John Williams, Hans Zimmer i Danny Elfman però cadascun té el seu propi segell, la seva manera de compondre i de transmetre.
2. "No sabria fer cap altra cosa que no fos ser músic. Des de petit he sabut que volia ser músic i, de fet, no serveixo per res més"
I és que, Albert Guinovart, tot i no tenir una tradició familiar musical, des de ben petit va saber que ell volia ser músic. Tot i haver cursat un any d’enginyeria, va saber que el que realment el feia feliç era la música, i preferia ser un músic feliç que un enginyer infeliç. Els seus pares, val a dir, contràriament al que acostumen a fer la majoria, el van animar a ser músic, fet que el va portar a Londres a continuar els seus estudis musicals, bàsicament pianístics.
3. "Pensava que si em presentava al concurs, en què Dagoll Dagoll buscava el compositor de la música de Mar i Cel, podria arribar a ser una hecatombe"
"Al pla antic de música, no s’estudiava composició, sinó molta harmonia i contrapunt". Guinovart ens va explicar que tota la vida ha estudiat piano i que li feia vergonya presentar-se en concursos, així que una amiga ho va fer per ell i el va animar a presentar-se al concurs organitzat per Dagoll Dagom que, finalment, va guanyar. Ens va confessar que no és una obra que signés molt orgullós del resultat final, a diferència del posterior musical Flor de Nit. "Aventura, conflicte històric, història d’amor impossible, traïció... Mar i Cel té tot el què un musical pot tenir", va afegir Guinovart.
4. "Ser músic significa esforç i sacrifici; després sempre es veu recompensat"
És sacrificat el món de la música? Guinovart ens va confirmar que sí, però compte! No només pels intèrprets i les hores d’assaig, sinó també pels veïns i pel públic ja que cal donar-li a la música clàssica i a la música contemporània una segona oportunitat i tenir paciència a l’hora d’escoltar-la; no ens hem de rendir a la primera.
I de sobte, arriba el moment màgic, aquell moment que millor resumeix totes les paraules explicades aquí i moltes més que es van quedar entre les quatre parets del MEAM, i és que Guinovart va interpretar com si estigués a casa seva tocant pels seus amics “Homenatge a Granados”, una autèntica joia.
Tancàvem doncs amb aquesta peça una tarda plena d’experiències i vivències que ens va mostrar al músic Albert Guinovart com una persona entranyable, un gran compositor i pianista, i sobretot, com un músic polifacètic. Un exemple de superació, d’esforç, d’il·lusió i felicitat, perquè al cap i a la fi, què hi ha més bonic a la vida que ser feliç amb el que fas dia rere dia? Ell ho té molt clar, ser músic; i tu?
Mira totes les imatges del Vis À Vis TR3SC amb Albert Guinovart aquí
Emma Llésera, musicòloga
A Twitter: @Emma_Lles
COMPARTEIX