COMPARTEIX

Recomanacions
29 D’AGOST DEL 2018 per Tanit Venturós

De la mateixa manera que passa al cinema, la literatura és una de les grans fonts d’inspiració de creadors de sèries i segur que molts dels èxits que t’estàs mirant actualment no sabies que es basaven en novel·les. És per això que et fem un recull de les millors sèries de televisió basades en llibres i sagues, de tots els gèneres i estils, perquè t’animis a llegir la novel·laque ha inspirat aquestes històries. Amb quina et quedes?

 Dexter

Dexter

Una de les millors figures dels antiherois de la història de la televisió protagonitzada per Michael C. Hall. La saga de Dexter comença amb l’adaptació de la novel·la de Jeff Lindsay ‘Darkly dreaming Dexter’ i a partir d’aquí es va anar desenvolupant fins a la vuitena i última temporada.  Aquest forense sense escrúpols et posarà els pèls de punta temporada rere temporada, acompanyat per tota la tropa de policies i familiars que l’envolten.

 The walking dead

The walking dead

Van començar com a còmics en blanc i negre que narraven les aventures i desventures de Rick Grimes, i s’ha convertit en un fenomen mundial. La història comença quan Rick Grimes es desperta en un hospital després d’haver estat tres mesos en coma i quan surt al carrer es troba a tot un món de zombis que el volen perseguir. Gràcies, però, a l’esperança de trobar a la seva família Grimes reunirà a un grup de persones per tal que l’ajudin en aquesta missió. Tot i així, s’adonarà que el més perillós no són aquests cadàvers ansiosos de carn sinó que l’esperen coses molt pitjors.

Joc de Trons

Joc de Trons

Si les novel·les ‘Cançó de gel i foc’ de l’escriptor George R.R.Martin ja van tenir més d’un milió d’exemplars venuts només a Espanya, la sèrie ja ha batut tots els records d’audiències. Creada per David Benioff i D.B Weiss per a la Cadena HBO agafa el títol del primer llibre de la saga, 'Joc de Trons', que amb aquest nom descriu el tron real situat a Desembarcament del Rei i que està literalment forjat per les espases dels enemics veïns. La sèrie està ambientada en els continents ficticis de Ponent i Més enllà i alterna diferents línies argumentals amb un gran ventall de personatges, enmig de les lluites dinàstiques pel control del Tron de Ferro. De fet, també ha fet història en "l'àmbit dels spoilers": és la primera sèrie en avançar la trama argumental a les novel·les en les quals es basa i els lectors empedernits de ‘Joc de Trons’ s’han endut més d'un gran ‘spoiler’ al veure la sèrie.

 House of cards

House of cards

El poder és molt més atractiu que els diners, però té l’inconvenient que es per poc temps’ - Francis Underwood, protagonista de la sèrie.

Aquesta sèrie està inspirada en la novel·la del britànic Michael Dobbs que planteja una àcida crítica a la política de Margaret Thatcher al Regne Unit.  En la versió americana el protagonista és Francis, un ambició congresista dels EEUU que persegueix el somni de convertir-se en el Secretari de l’Estat del govern. La seva muller, Claire Underwood, és una dona calculadora i intel·ligent capaç d’aconseguir tot el que es proposin. Aquests dos personatges són un còctel molt letal però que també els pot acabar anant a la seva contra. 

 Sherlock

Sherlock

Basada en el personatge creat per Arthur Conan Doyle i protagonitzat per Benedict Cumberbacht, la sèrie és una actualització molt contemporània, però que  no ha perdut l’essència del que representa. El seu enemic continua sent Moriarty, un personatge misteriós que turmenta a Sherlock durant tota la sèrie. No obstant, té un fidel acompanyant que l’ajudarà a sortir de tots els problemes en els que es posa: John H. Watson. (Martin Freeman). Aquesta sèrie val molt la pena no només pel seu gran component estètic sinó també per la gran interpretació que fan els actors dels seus personatges i com aquests saben captar l’essència més pura.

 13 reasons why

13 reasons why

A partir del suïcidi d’una adolescent sorgeix la novel·la de “13 reasons why” de Jay Asher, en la qual es basa la famosa sèrie de Netflix. Aquesta, però, ens presenta un enfocament més amè i entretingut per parlar d'aquesta qüestió amb menys duresa. A més, la sèrie ha volgut plasmar -a diferència del llibre- l'impacte de l'ús de les xarxes socials i així ha visibilitzat el ‘cyberbulling’, un element molt palpable a la societat d’avui en dia, però que en el moment de la novel·la encara no era present. Una sèrie per reflexionar i visibilitzar problemes socials com el bulling.

 The leftovers

The leftovers

Incomptables persones desapareixen del planeta i només han quedat alguns individus anomenats “Leftovers”. Aquests personatges hauran d’afrontar la situació i continuar amb les seves vides, sense saber on són els seus familiars i amics o perquè ja no són amb ells. Aquest desaparició sobtada es relaciona amb el capítol de la Bíblia ‘Ascensió’, la pujada als cels de Jesucrist, i és precisament així com s’anomena la novel·la que la inspira de Tom Perrota en l’edició en castellà. Una sèrie de ciència ficció amb un rerefons religiós i històries dramàtiques dels personatges que es van entrellaçant entre elles.

 Les cròniques de Shannara

Les cròniques de Shannara

Si la fantasia és el teu gènere preferit, no et pots perdre aquesta adaptació de les novel·les de Terry Brooks, ‘Les cróniques de Shannara’. Són les aventures de la família Ohmsford, descendents de la dinastia de Shannara, per les ‘Quatre Terres’ en les quals la màgia reemplaça la tecnologia. Un món fantàstic situat en un futur apocalítptic ple d’elfs, druides, dimonis, trolls i altres criatures fantàstiques.  

 Orange is the new black

Orange is the new black

La sèrie es basa en el llibre de memòries escrit per Piper Kerman, que explica la història de la seva experiència amb el narcotràfic i el blanqueig de diners i després la posterior condemna a presó federal de dones. Piper és una dona atractiva i de classe acomodada que inicia una relació sentimental amb una traficant de drogues que l’acabarà portant a la presó. D'aquesta experiència en neix 'Orange is the new black' que ens endinsa en el dia a dia a la presó i ens porta un ampli ventall de personatges diferents i esperpèntics.

 Los 100

Los 100

Dos segles després d’una apocalipsi termonuclear els únics supervivents humans que queden a l'univers viuen en una nau espacial de l’espai exterior ‘L’arca’. La història comença dos anys després que els recursos de la nau comencin a esgotar-se i es decideix enviar a 100 adolescents presoners de la nau a la Terra perquè investiguin si és habitable i s’hi puguin traslladar. Un cop arribats, les coses es compliquen perquè descobreixen que no estan sols.


per  Tanit Venturós