COMPARTEIX

 

El passat dijous 10 d’octubre vam tenir l'oportunitat d’assistir a la roda de premsa de l’espectacle ‘La nit del peix Kiwi’, dirigida per Josep Julien i protagonitzada per Santi Ricart. L’escenari d’aquesta trobada va ser el Teatre Lliure de Montjuïc, un dels teatres més reconeguts de l’escena cultural catalana. En un ambient íntim i familiar, vam poder sentir de primera mà les motivacions, reptes i detalls darrere la quarta peça que dirigeix Josep Julien. 

La roda de premsa va ser presentada per Julio Manrique, director del Teatre Lliure, donant la benvinguda a l’equip de la peça. Santi Ricart va començar dient: ‘‘Aquest projecte és com tornar a casa, però amb una història totalment diferent’’. I és que tant ell com Josep Julien han col·laborat en nombrosos projectes teatrals al llarg dels anys, però aquest en particular sembla que els ha tocat d’una manera especial.

Josep Julien, director de ‘La nit del peix Kiwi’, va compartir com la idea de l’obra va sorgir d’una reflexió personal sobre les segones oportunitats i els girs inesperats de la vida: ‘‘Vaig voler explorar com reaccionem quan la vida ens sorprèn amb situacions que mai hauríem imaginat’’. Aquest tipus de temàtiques no són noves per al director, ja que sempre ha tingut un interès especial per les històries que parlen de les fragilitats humanes, com ha mostrat en les peces que ha dirigit anteriorment. 

Santi Ricart va admetre que aquest personatge l’ha fet replantejar moltes coses personals. Al llarg de la seva carrera, l’actor ha demostrat una versatilitat increïble, des de les seves actuacions en sèries de televisió fins a la seva implicació a les més de vint obres teatrals en les quals ha participat. Però ’La nit del peix Kiwi’ l’ha posat en una tessitura diferent, ja que ha hagut de connectar molt més amb la seva pròpia vulnerabilitat: ‘’És un personatge que viu a la corda fluixa, i en certa manera tots hi hem estat, en aquest lloc d’incertesa’’, va dir, fent un paral·lelisme entre la seva vida i el conflicte interior que travessa el seu personatge a l’obra. 

Durant la roda de premsa, Josep Julien i Santi Ricart ens van avançar algunes coses de l’obra. Aquesta gira al voltant d’un home que, després d’una sèrie d’esdeveniments inesperats, es veu obligat a fer una introspecció profunda i qüestionar totes les seves decisions fins a aquell moment.  La imatge del ’peix Kiwi’, un animal que no existeix, és una metàfora de la recerca d’alguna cosa que sembla  inabastable. Segons Julien, aquesta figura representa la sensació constant de perseguir quelcom que sembla impossible, però que al mateix temps ens impulsa a continuar. 

Una de les coses que destacaria de la roda de premsa va ser com director i actor van parlar de l’evolució que han viscut durant el procés creatiu. Ricart va confessar que aquest projecte el va atrapar des del primer moment, però que interpretar aquest personatge ha estat tot un repte emocional: ‘‘Vaig haver de posar molt de mi en aquest paper, i això no sempre és fàcil.’’  

Julien va mencionar que bona part de la construcció de l’obra va ser col·laborativa, amb moltes sessions d'improvisació: ‘‘Ens vam permetre jugar, explorar escenes sense un guió tancat, i crec que això ha donat una frescor i una espontaneïtat al resultat final’’. Va afegir també que ‘La nit del peix Kiwi’ no serà només un espectacle de text, sinó que l’espai sonor i visual tindran molt de pes dins la peça. ‘’Volem que l’espectador senti que està dins del cap del personatge, que comparteixi les seves angoixes, però també els seus moments de llum’’.

Al final de la roda de premsa va quedar clar que tant Ricart com Julien tenen moltes ganes d’ensenyar el que han estat preparant aquests mesos. Julien va acabar la roda de premsa dient: ‘‘No volem respostes, sinó obrir portes a la reflexió’’, i aquesta frase resumeix perfectament l’essència de ’La nit del peix Kiwi’.

 

Podreu gaudir d’aquest espectacle a l’Espai Lliure del Teatre Lliure de Montjuïc del 16 d’octubre al 3 de novembre. No t’ho pots perdre! Compra les entrades a només 10€ a través del web del TRESC. 

Mira el tràiler de l'espectacle, fent clic aquí!

 


per  Mariona Pagès

ÚLTIMS ARTICLES