Què passa quan algú molt proper a tu es desvia de la teva manera de veure el món? I més concretament, que passaria si aquest algú se'n pugés al carro del terraplanisme? Aquesta és la premissa que dona vida a "Conspiranoia", escrita per Marc Angelet i Jordi Casanovas i dirigida per aquest últim, que arriba a La Villarroel de Barcelona amb quaranta funcions ja fetes arreu de Catalunya.
Aquesta idea tan particular, sorgeix d'una anècdota real d'una amiga d'Angelet i Casanovas. L'amiga, professora de primària, els explica que una mare se li acosta després de donar una classe sobre l'univers i els planetes per preguntar quan explicarà l'"opció alternativa", ja que ells a casa no creuen que la Terra sigui esfèrica. Aquí se'ls hi desmunta el mite que les teories conspiranoiques són una cosa llunyana o aliena i decideixen escriure una comèdia sobre quatre amics al voltant d'aquesta peculiar temàtica. "Per què algú creu aquesta teoria des de la conspiració? Per què necessitem formar part d'un grup? Les visions del grup d'amics s'han anat allunyant. Descobrim que cadascun dels personatges té una teoria conspiracional pròpia sobre temes diferents" explica el director.
Àurea Màrquez interpreta la Clara, una dona feta a si mateixa, dissenyadora d'interiors, però que se sent sola i busca refugi a la teoria terraplanista. Eduard Farelo encarna al seu marit Roger, presentador d'un reconegut programa de ràdio, però que últimament s'està trobant amb dificultats a la feina, amb el seu fill i amb la seva dona. En Roger decideix convocar els seus amics de tota la vida per fer veure la Clara que no va pel bon camí a través d'una intervenció. Aquests són l'Àlex (David Vert), un escriptor que va triomfar de jove, però que es va quedar estancat i arrossega la frustració de no haver trobat la parella ideal, i la Sònia (Mia Esteve), que s'acaba de separar d'una relació en la qual tenia moltes expectatives i que s'ha abocat a la seva feina de geòloga. Des del principi queda palès que, més enllà de la qüestió del terraplanisme, tots els personatges es troben en plena crisi personal. "Arribar als cinquanta i no estar en crisi és complicat, no?" qüestiona Farelo. Cal afegir que podem veure una clara influència de l'estil romcom, amb referències directes a la coneguda sèrie "Como conocí a vuestra madre".
Una comèdia dramàtica que serveix de pretext per parlar sobre l'amistat i la tolerància, especialment sobre la dificultat de conservar els nostres cercles amb el pas dels anys, sobretot quan no compartiu els mateixos punts de vista. "Quan hi ha algú del teu cercle més íntim que es desvia de les teves creences, es produeix una escletxa... "Aquesta obra parla de fins a quin punt estem disposats a admetre que un amic vegi el món d'una manera diferent", afegeix Farelo. Màrquez afirma que tot i no conèixer a cap terraplanista de primera mà, s'ha inspirat per interpretar el seu paper en la gent que s'agafa a una ideologia "per tenir una identitat i un lloc al món perquè estan perdudes".
Tots els actors han treballat junts en audiovisuals i alguns d'ells també han coincidit en teatre, excepte l'Eduard i l'Àurea que s'estrenen compartint escenari. "Ens fa particular il·lusió que aquest escenari sigui el de La Villarroel" ha declarat el director. L'obra es podrà veure fins al dia 2 de juny i amb el TRESC tens un 20% de descompte a les teves entrades!
COMPARTEIX