COMPARTEIX

Notícies
19 DE MARÇ per Farners Burguera

Ahir al vespre, el teatre català es va vestir de gala per celebrar un any més els Premis de la Crítica, que organitza Recomana amb la col·laboració d’ADETCA des de fa gairebé 10 anys. Per la catifa vermella del Teatre Romea van desfilar professionals del sector de tota mena. Tots els i les agents del sector de les arts escèniques van celebrar plegats una nit que no només aplaudeix el talent català, sinó que posa de manifest el valor i la importància de les arts escèniques. 

La nit va aixecar el teló amb l’actuació musical de la travesti Jèssica Pulla i els periodistes Jofre Font i Laura Contreras van ser els encarregats de presentar una gala en la qual es van repartir trenta-set premis. 

‘L’alegria que passa’, el musical de Dagoll Dagom, es va coronar com a guanyador absolut de la vetllada després d’endur-se a casa cinc premis: el de millor musical, millor actor i actriu de musical (per Eloi Gómez i Àngels Gonyalons), millor dramatúrgia i millor música original.  

El premi de la nit, el de millor espectacle teatral, se’l va emportar la figuerenca Angélica Liddell amb la seva darrera creació, excèntrica i arriscada com de costum, ‘Vudú (3318) Blixen’. L’obra, que té una durada de més de cinc hores, és una coproducció del Festival Temporada Alta amb el Centro de Cultura Contemporánea de Condeduque.

Carlota Subirós es va endur el guardó a millor direcció per ‘La plaça del diamant’ que s’ha pogut veure aquesta tardor al TNC, i es va estrenar al Teatre Grec. El muntatge també s’ha endut el distintiu a millor espai escènic, a càrrec de Max Glaenzel. L’altra obra doblement guardonada ha estat ‘Cavallet de mar o el peix invisible’ que s’ha emportat el premi Novaveu per part de la crítica jove i el premi revelació per al seu creador, Pau Coya

Els reconeixements a millors actors i actrius protagonistes se’ls va endur Andreu Benito per ‘L’home del teatre’ i Laia Marull per la seva interpretació a ‘Love Love Love’. Pel que fa al distintiu a millor actor i actriu de repartiment, la crítica va destacar la feina de Paula Malia a ‘La nostra ciutat’ i Quim Àvila a ‘Tots eren fills meus’.

Els premis també celebren altres gèneres i expressions de les arts escèniques més enllà del teatre, com ara el circ i la dansa. Pel que fa al circ es va reconèixer la peça de Roi Borrallas ‘Solo’, amb el distintiu a millor espectacle nacional de circ. En dansa  ‘A beginning_expanded version’ d'Aurora Bauzà i Pere Jou ha estat distingida com a millor espectacle nacional. ‘Anti-ka’ de la Cia. Ortiga ha estat guardonada com a millor espectacle familiar i ‘Plata’ s’ha coronat com el millor espectacle de carrer.

Ara, just després d'haver donat el tret de sortida a la Setmana del Teatre amb el rècord aconseguit a la primera edició del Cap Butaca Buida, el teatre continua reivindicant el seu valor fonamental com a art i com a indústria! Reviu la gala, fent clic aquí!

 


per  Farners Burguera

ÚLTIMS ARTICLES