COMPARTEIX

Ramon Madaula sap què és un rodatge, i sobretot un rodatge d'època. S'ha passat moltes hores al backstage amb les seves vambes, les mateixes que llueix en aquesta producció, posant-se les incòmodes botes d'època només en el moment de rodar. Mentre es trobava al rodatge de la sèrie Isabel de TVE, ja s'imaginava el rodatge de "Conqueridors". "Sempre pensava que hi havia una història que no s'havia fet a Catalunya. Com seria un rodatge sobre el nostre rei més mainstream, Jaume I?"

 

'Conqueridors', dirigida per Josep Maria Mestres i escrita per Ramon Madaula és, en paraules de l'autor "un artefacte de quilòmetre zero, un teatre que parla de nosaltres, de la nostra història i que alhora pretén divertir-nos". L'obra revela els secrets que es desenvolupen durant el rodatge d'una sèrie històrica que té com a protagonista al mateix Jaume I el Conqueridor. Roger Coma, que ha d'interpretar el monarca, no aconsegueix captar l'essència del personatge i l'esperit de Jaume I, interpretat per Madaula, s'apareix amb les seves formes salvatges del segle XIII per donar-li suport en mig d'un rodatge que compta amb tots els personatges estereotípics. "Experimentem amb els límits de l'humor", admet l'autor. Roger Coma afirma que la figura d'aquest fantasma, apareix per donar una lliçó a través del deliri. "Un deliri messiànic, un deliri de conquesta i seducció. D'alguna forma els hi fa de coach a tots".

 

L'autor ha posat molt èmfasi en el fet que l'obra no pretén fer reflexionar. "Jo no soc qui per dir a ningú què ha de pensar. Tot el que es diu és rigorós, però m'he llegit quatre llibres, no soc historiador. L'objectiu dels teatrers és explicar una història". L’autor també ha destacat la importància de l’herència, més que genètica, històrica. “Una persona pot passar per aquest món sense haver llegit un llibre d’història, però tindrà una herència històrica a sobre que ell mateix no sabrà”. Per la seva banda, Mestres ha puntualitzat que malgrat no haver-hi una reflexió declarada, "tot és política, tot és cultura i tot és vida. El contrast de l'esperit de Jaume I amb les nostres actituds avui dia ens fa rumiar sobre si realment hem canviat tant." “En Ramon no vol ser considerat un autor seriós" ha acabat assenyalant el director amb un somriure còmplice. 

 

Josep Maria Mestres, també ha volgut donar les gràcies, tant a Bitó com a Focus, per confiar i aixecar una producció d'aquest format. "No és una producció petita. És arriscada, d'autoria... No només contemporània sinó amb el mateix autor a dins del repartiment. Això, lluny de ser una dificultat, és un avantatge i un autèntic privilegi. Tenir el dramaturg a la sala d'assaig ens ha permès treballar plegats, retocar coses quan calia i polir la proposta fins a l'últim moment."  Amb set actors i quinze personatges, combinant l'època medieval i l'actual, es troben entre el repartiment Moha Amazian, Xavier Bertran, Mònica Glaenzel, Tilda Espluga i Vanessa Segura. Bertran, que és el segon cop que actua amb un text de Madaula, ha volgut destacar l'habilitat que té per la comèdia i per donar ritme als diàlegs "Fa que tot sigui brillant i divertit. A vegades, et trobes amb textos que costen molt de dir i que costen de defensar. En aquest cas, és tot el contrari. Es tracta d'un text molt viu, l'hem anat modificant, i és molt agraït." Per la seva banda, Tilda Espluga ha recalcat que tant autor com director, dues persones que saben molt bé el que volen, han donat el punt d'exigència necessari. "És donar una rigorositat i una precisió que fa que treballem amb una intensitat molt potent i amb molta concentració. Un artefacte molt perfecte que ha demanat molta concentració, dedicació, energia i sobretot complicitat"

 

‘Conqueridors’ farà temporada al teatre Goya fins al gener i l'any que ve farà gira. No et perdis aquesta comèdia èpica, una oportunitat única per colar-se a un plató i descobrir tots els secrets que es couen en un rodatge televisiu. Estàs a punt?

Aconsegueix descomptes exclusius amb la promoció Black Friday del TRESC! Compra ara la teva entrada per gaudir d'un 40% de descompte entre el 23 i el 26 de novembre, i un 30% de descompte entre el 28 de novembre i el 3 de desembre. No et perdis aquesta oportunitat única! 

 

per  Laura Aguilar

ÚLTIMS ARTICLES