COMPARTEIX

Què passaria si ara rebessis una notificació amb el missatge: "Vine ara. Si vols acomiadar-te del pare has de venir ara"? Aquest és el punt de partida de 'Tot el que passarà a partir d'ara', el nou monòleg del Teatre Lliure, a Gràcia del 29 de març al 16 d'abril. El tàndem format per Glòria Balañà i Altimira, a la direcció, i Joan Yago, a la dramatúrgia, orquestren aquesta epopeia protagonitzada per un noi de setze anys que creua la ciutat per anar a l'hospital a acomiadar-se del seu pare. Nil Cardoner s'embarca en aquest viatge físic i emocional en forma de ‘road-movie’ teatral al llarg de la nit més important de la vida del seu protagonista, l'Èric.

 

"Volem aproximar-nos a la mort. Convivim, però no conmorim, no ens ensenyen a vetllar, a acompanyar en el dol", diu la directora del muntatge. Explica que el projecte neix d'un punt molt personal, de la necessitat d'explorar l'esquerda que si crea quan arriba una malaltia i canvia l'ordre i sentit de la vida. "Volíem parlar des del punt de vista de qui es queda, qui pateix l'absència d'un ésser estimat pilar com ho és un pare o una mare, quan possiblement encara és massa d'hora". L'origen primer poder es troba, inintencionadament, en les vivències de tres nens preadolescents d'un mateix curs que, en molt poc temps de diferència, van perdre el seu pare a causa d'un càncer. Aquests relats amb els quals es va creuar la directora, latents al llarg de tota la creació, van establir el que seria el punt de vista clau del projecte quan encara era una llavor: l'adolescència, "una etapa que de per si ja és un dol, per la pèrdua de la infantesa i el caos intern que implica. [...] Explorar la pèrdua d'un pare coincidint amb el moment de construcció de la identitat i el descobriment de les implacables normes del món".

 

"El viatge de l'Èric és el d'una nit, però el nostre és un viatge de tot un any per Barcelona i els seus bars, parlant de la vida", explica Glòria Balañà al voltant de la seva creació amb Joan Yago. "Abans d'escriure havíem de parlar molt", afegeix el jove dramaturg, membre fundador de la companyia La Calòrica i autor de textos amb notables reconeixements. I així ho van fer. Aquest és un projecte sostingut sobre una gran xarxa de documentació i investigació, teixida per extenses converses amb testimonis amb diferents realitats i amb especialistes en dol i adolescència, com és el cas de la col·laboradora Silvia de Quadras, psicòloga especialitzada en cures pal·liatives i procés de dol en adolescents. "Ella ha sigut el nostre far en aquest projecte", diu Yago. Expliquen que trobar el to i el tractament ha estat complicat i delicat. "No volíem fer un melodrama, però ja saps que quan vas a buscar a Joan Yago no et donarà pas un melodrama", afegeix entre riures la directora. Asseguren que, amb tot, han trobat el com. "Tothom ha travessat moments difícils. I tothom sap que, fins i tot en aquests moments, els punts de llum som inevitables. Ens agradi o no el món no s'atura. Al carrer hi continuen passant coses. [...] I és inevitable que algunes d'aquestes coses ens facin riure" conclou el dramaturg.

 

Acompanya a l’Èric en el seu trajecte de casa a l’hospital. Aconsegueix les teves entrades per ‘Tot el que ens passarà a partir d’ara’ al Teatre Lliure de Gràcia, aquí!

 

per  Aida Carrasco