Hem sobreviscut com espècie no per la nostra capacitat física, sinó per la nostra capacitat de col·laboració. L'antropòleg Yuval Noah Harari sosté que la diferència entre els humans i la resta d'animals no radica a escala individual, sinó a escala col·lectiva. L'Homo sapiens ha sobreviscut d'entre la resta per la seva naturalesa cooperativa. Sense xarxa no hi ha evolució. Ajudar i deixar-se ajudar. Aquesta és la reflexió que explora la dramaturga polonès-americana Martyna Majok a 'Cost de Vida', que ara arriba a La Villarroel amb Julio Manrique, Anna Sahun, Pau Roca i Katrin Vankova a les ordres de Pau Carrió.
L'obra, guanyadora del premi Pulitzer de teatre el 2018, aborda la croada entre aquells qui cuiden i aquells qui necessiten ser cuidats, enmig les adversitats d'una societat no pensada pels qui han perdut l'autosuficiència. I ho fa a través del relat de dues parelles travessades per la dependència física. L'Eddie, un camioner a l'atur, i la seva exdona, Ani, es retroben d'una manera inesperada després d'un accident terrible que l'ha deixat tetraplègica. La Jess, filla d'immigrants, graduada universitària, pluriocupada, es troba en un moment desesperat quan es presenta a l'oferta de feina de cuidadora que ha publicat en John, un investigador universitari brillant amb paràlisi cerebral. Qui està realment cuidant de qui? S'ha d'aprendre a deixar-se cuidar? El text "original, honest i divertit, explora la nostra necessitat de connectar i ser estimats per sobre de qualsevol diferència", apunta Pau Carrió.
Julio Manrique penja la jaqueta de director per tornar als escenaris en el seu rol d'actor, després de dirigir 'Amèrica' a la mateixa Villarroel. "Quan em van fer la proposta i em van donar a conèixer el text vaig explorar una descoberta excepcional, molt singular i amb molt sentit de l'humor", revela l'ara actor. Segons Manrique, a través del retall de quatre vides que s'enfronten al conflicte que, de per si, suposa el món, "l'obra parla de la fe, desprevinguda de qualsevol càrrega religiosa, sobre l'existència de la màgia, dels miracles, del que no controlem".
Amb aquest, són quatre els espectacles que la productora Sixto Paz estrena a La Villarroel. Pau Roca, al capdavant de la direcció artística, s'enfunda aquí en un dels personatges més complexos que, junt amb l'actriu Anna Sahun, han rebut l'assessorament de l'Institut Guttmann, centre de referència en lesions medul·lars i en neurorehabilitació, per tal d'abordar la creació dels personatges des del màxim respecte i versemblança.
"Esperem arribar al cor de les espectadores i espectadors amb aquesta història. Una història humana, honesta, que parla de la necessitat d'ajudar, d'estimar, i que, d'alguna manera, ens posa un mirall al davant. És un text que, qualsevol que vingui a veure l'obra, s'emportarà a casa", ha conclòs Tania Brenlle, directora de La Villarroel.
'Cost de Vida', fins al 2 d'abril a La Villarroel. Aconsegueix les teves entrades amb descompte aquí!
COMPARTEIX