Males notícies per a la cultura? No. No tot són males notícies, també en tenim de bones i grosses!
El 18 de maig es va celebrar el Dia Internacional dels Museus. No es va poder fer com inicialment ens hauríem imaginat tots uns dies abans, però els museus de Catalunya es van sumar a la celebració sobre la Igualtat i la Diversitat obrint les seves finestres virtuals per poder tafanejar en les seves històries i col·leccions. Podeu re-visitar els continguts d’aquell dia aquí.
També tocava organitzar la Nit dels Museus al mes de maig però, de nou, es va haver d’ajornar amb la previsió de poder fer-la aquest proper 14 de novembre. La situació sanitària actual no fa possible aquesta festa dels museus, però els professionals que hi treballen no s’arronsen. Cap problema!
Quina millor manera de celebrar aquesta festa que accedint a la gran varietat des propostes en línia que els museus de Catalunya han posat a disposició del públic?. Tots ells han fet grans esforços en els darrers anys per digitalitzar els continguts que conserven i generar noves experiències virtuals i digitals: audioguies, visites virtuals guiades, col·leccions en línia, vídeos, continguts 3D, tallers, activitats per a tota la família...
Plataforma Sketchfab, on trobar i visualitzar elements del patrimoni català en 3D.
També us podeu subscriure als butlletins i blogs dels museus i espais d’exposició que més us agradin per estar contínuament informats sobre la programació, els continguts i les activitats que organitzen tant online com presencial de cara als propers mesos.
Tot i que els museus i els espais patrimonials continuen oberts amb reducció d’aforament, les possibilitats de conèixer tota la programació que han preparat de forma virtual són amples i ens permeten entrar als museus sense haver-nos de desplaçar. Així, si vols apropar-te als museus de Girona i no pots sortir de la teva ciutat, només has d’entrar a Som cultura, i tindràs a disposició un ventall immens de possibilitats de visites i tallers per a tota la família.
Per als que comenceu a estar saturats de pantalles, la recomanació és triar un museu i visitar-lo in situ. Les tecnologies digitals i internet ens apropen als museus des de casa però no deixeu d’aprofitar-la possibilitat de redescobrir els museus de la vostra ciutat o dels municipis més propers sempre que pugueu, ara que segur no trobareu ni cues ni aglomeracions. Els museus han previst totes les mesures de seguretat i la limitació d’aforament us permetrà gaudir de la visita amb la major tranquil·litat.
Sovint pensem que els museus són espais densos que conserven un passat que res té a veure amb nosaltres. Tot al contrari, els museus guarden, estudien i ens mostren precisament allò que ens explica la història que nosaltres no hem viscut però que van viure els que ens han precedit. Com podem entendre el món d’avui si no coneixem el món d’ahir? I aquest és el paper de la història i, en part dels museus, apropar-nos al que hem estat, per entendre el què som.
I per això us convido a entrar als museus dels vostres pobles i ciutats. Perquè, de segur, trobareu algun element que us sorprendrà, que us acostarà a la vostra pròpia història o us descobrirà alguna cosa que no sabíeu. N’hi ha per a tots els gustos, museus d’art, d’història, de ciències, d’arqueologia, d’antropologia, cases-museu... fins a 114 museus amb les seves respectives prolongacions, i fins a 399 col·leccions obertes al públic a tota Catalunya. No teniu excusa per no trobar un a prop de casa.
Abans parlàvem de bones notícies, aquí van unes quantes més. El reconeixement de la feina ben feta del Museu d’Arqueologia de Catalunya i de la Fundació Miró per dues exposicions que encara es poden veure a Barcelona i que han estat nominades als Global Fine Art Award 2020. El MAC per la seva mostra 'Art primer. Artistes de la prehistòria' (oberta fins el 22 de novembre) i la Fundació Miró per 'No em sents', de l’artista índia Nalini Malani (fins el 29 de novembre). Aprofiteu els darrers dies de les exposicions, i de pas, no deixeu de visitar la resta dels museus que les acollen.
Exposició 'Art primer. Artistes de la prehistòria', al Museu d’Arqueologia de Catalunya a Barcelona.
Seguim d’enhorabona amb els premis professionals que atorga l’Associació de Museòlegs de Catalunya i que han recaigut aquest anys sobre 3 projectes fantàstics i imprescindibles. L’exposició temporal 'Falsos verdaders, l’art de l’engany' del Museu d’Art de Girona sobre el món de les falsificacions en l’art (apassionat i tant necessària) que ha tancat les seves portes el 8 de novembre però que podeu visitar en format online a través de la visita guiada al seu canal de Youtube. La iniciativa 'Dona’m la mar, una altre mirada' del Museu Marítim de Barcelona amb una voluntat clara de reorientar la narrativa del propi museu i les seves activitats des d’un punt de vista més igualitari (on són les dones a la mar?). Finalment, en la categoria d’espais, el Mas Miró ha estat premiat per la seva increïble feina de recuperació i obertura al públic de la casa i taller de Joan Miró, imprescindible per entendre la seva obra.
Bones notícies són també saber que les institucions no paren i continuen oferint exposicions i mostres d’allò més interessant en els propers mesos. La Fundació Vila Casas Can Framis mostrarà fins el 24 de gener 'Càpsules de confinament: art i pandèmia a Catalunya'. El CCCB acull fins febrer de 2021 la genial mostra 'William Kentridge. Lo que no està dibujado', de l’artista sud-africà. Si us agrada la fotografia no us podeu perdre les mostres inaugurals del nou centre de la Fundació Mapfre Barcelona, KBr Barcelona Photo Center. Que us van més les històries de vampirs, doncs cap al Caixaforum fins el 31 de gener.
Seria infinita la llista de propostes a tot el país, així que us convido a que busqueu els museus i espais patrimonials que tingueu a la vora de casa vostra i els hi aneu a visitar. Passareu una bona estona descobrint històries que no sabíeu, us sorprendran amb noves experiències digitals i podreu passejar en entorns tranquils i bonics que us inspirin, relaxin i us facin reflexionar.
Perquè, no oblidem mai que la cultura és segura i un bé essencial per a les nostres vides!
COMPARTEIX