COMPARTEIX

Sitges 2020 es prepara per la seva trobada anual amb els fans del fantàstic, la indústria i la premsa en una edició única. El Festival combinarà el millor cinema de gènere del moment amb una mirada cap a films que han traçat la història del fantàstic, a través de diversos homenatges. Les pel·lícules dirigides per dones tindran un protagonisme evident –una clara tendència en els últims anys– i el paper del cinema estatal també serà preponderant. 

La primera gran pel·lícula de gènere fantàstic de la història del cinema, 'Das Cabinet Des Dr. Caligari' ('El gabinete del doctor Caligari') celebra 100 anys d’existència i Sitges 2020 l’adopta com a motiu per al seu cartell, realitzat per l’agència China.



En paraules dels seus creadors, “enguany tenim la sort de celebrar el primer centenari a Sitges amb els 100 anys d’El gabinete del doctor Caligari. Un dels pares indiscutibles del cinema fantàstic i de terror amb una mirada pertorbadora que ha influenciat tants cineastes del gènere. Hem volgut homenatjar el seu inoblidable estil expressionista amb una reinterpretació de Sitges que emula Holstenwall, el poble imaginat pels artistes Hermann Warm, Walter Reimann i Walter Röhrig. Una visió angoixant, que reflecteix la hipnosi col·lectiva dels seus habitants, i que durant uns dies hipnotitzarà també els fans del fantàstic a Sitges”.

L'il·lustrador del cartell és David de Ramón de The Mushroom Company

'Malnazidos' inaugurarà Sitges 2020

La 53a edició del Sitges – Festival Internacional de Cinema Fantàstic de Catalunya s’obrirà el proper 8 d’octubre amb l’estrena de 'Malnazidos', la pel·lícula d’acció zombi dirigida conjuntament per Javier Ruiz Caldera i Alberto de Toro.

El film adapta la novel·la de Manuel Martín Ferreras, ambientada en la Guerra Civil Espanyola. El repartiment està integrat per Miki Esparbé, Aura Garrido, Luis Callejo, Álvaro Cervantes i María Botto, entre altres. La cinta segueix un grup de combatents fugits de bàndols rivals durant la Guerra Civil que hauran d’aliar-se per fer front a un enemic comú, els zombis. 

Els fans dels no-morts també estan d’enhorabona amb l’estrena de la pel·lícula coreana 'Peninsula', la seqüela de Train to Busan que a Sitges 2016 va ser mereixedora dels premis a la millor direcció per Yeon Sang-ho i als millors efectes especials.

Un dels títols més esperats d’aquest any és 'Relic', el debut de la directora australiana Natalie Erika James, que va sorprendre a Sundance i que s’ha situat en primera posició als cinemes nord-americans post-pandèmia. Produïda per Jake Gyllenhaal i protagonitzada per Emily Mortimer, la cinta s’endinsa en una espiral de terror tèrbol.

El terror independent de diverses procedències i dirigit, en una majoria, per dones, gaudirà d’una presència destacada al Festival amb propostes com la britànica 'The Show', de Mitch Jenkins, escrita pel guru del còmic Alan Moore; la francesa 'Jumbo', de Zoé Wittock; la nord-americana '12 Hour Shift', de Brea Grant, o la canadenca 'Slaxx', d’Elza Kephart. Sitges 2020 comptarà amb un bon grapat d’exemples de terror festiu, dirigit als fans del gènere, amb títols com Psycho Goreman, d’Steven Kostanski; Benny Loves You, de Karl Holt, o The Queen of Black Magic, de Kimo Stamboel.

Altres títols confirmats en aquesta 53a edició oferiran un ampli ventall de tipologies del fantàstic. Del terror passant per la ciència ficció i el thriller, films a descobrir que ompliran el Festival, com The Silencing, de Robin Pront, una cinta de venjança protagonitzada per Nikolaj Coster-Waldau i Annabelle Wallis. Pel que fa a la ciència ficció, s’hi podrà veure The Sputnik, film rus dirigit per Egor Abramenko, una aventura espacial amb alienígenes. També Come True, d’Anthony Scott Burns, amb un adolescent turmentat per terribles malsons. Archive, l’opera prima de Gavin Rothery, tracta la temàtica de la intel·ligència artificial, mentre que La nuée, de Just Philippot, planteja un peculiar drama de terror plagat de llagostes, i Fried Barry, de Ryan Kruger, presenta un antiheroi drogoaddicte que és abduït per extraterrestres.

Els vampirs tampoc podien faltar a la cita anual i aquest any estaran representats per Comrade Drakulich, cinta hongaresa dirigida per Márk Bodzsár, una comèdia negra amb un heroi de la revolució cubana en format vampir. D’Hongria també arribarà Post Mortem, de Péter Bergendy, una història de fantasmes ambientada a la Primera Guerra Mundial. 

En aquest primer avançament de programació, l’animació té el seu espai amb Lupin III: The First, la continuació de la saga manga creada per Monkey Punch que s’ha convertit en una icona al Japó, dirigida per Takashi Yamazaki. 

Cinema català

A més de la flamant inauguració amb Malnazidos, el cinema autòcton serà molt present a Sitges 2020. El Festival comptarà amb l’estrena de No matarás, de David Victori, un thriller protagonitzat per Mario Casas donant vida a un personatge que es trobarà contra les cordes.

La Barcelona de principis del segle XX és l’escenari de La vampira de Barcelona, un terrorífic drama basat en fets reals que dirigeix Lluís Danés i compta amb un ampli repartiment d’actors catalans com Nora Navas, Sergi López, Francesc Orella, Pablo Derqui, Bruna Cusí, Roger Casamajor o Núria Prims.

Properament, s’anunciaran més produccions catalanes seleccionades.

Revisió de grans figures   

Els documentals sobre grans noms del cinema tampoc faltaran a la 53a edició del Festival de Sitges. El director Gregory Monro recupera a Kubrick by Kubrick noves gravacions exclusives del cineasta, en les quals reflexiona sobre la seva filosofia de vida, aportant un document essencial i un tribut definitiu a la persona d’Stanley Kubrick. 

Bruce Lee rebrà també el seu homenatge amb Be Water, el documental de Bao Nguyen que, a partir de material inèdit, retrata el llegendari actor i mestre d’arts marcials, de vida fugaç però intensa.

Descobreix tota la programació, aquí!

El passat dijous 28 de maig vam entrevistar a Mònica Cargia Massagué, directora del Festival de Sitges, en la sessió de l'#aTRESCbandes dedicada a fer anàlisi del sector del cinema i l'audiovisual, juntament amb Tono Folguera (Lastor Media i PROA) i Jaume Ripoll (Filmin). Et recomanem que recuperis l'enregistrament de la sessió!

 


per  TRESC