COMPARTEIX

El festival Grec d’enguany s’emmarca en un context particular i únic. Malgrat la situació sanitària, provocada per la pandèmia del Covid-19, l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut de Cultura de la ciutat, no ha volgut renunciar al seu esperit i l’ha reconvertit en un aparador i motor perquè la vida cultural es pugui recuperar progressivament.

El Grec d’aquest any se celebrarà al juliol i agost i concentrarà bona part de la seva activitat al Teatre Grec, Teatre Lliure, Mercat de les Flors, TNC i també en alguns museus, respectant les limitacions de públic marcades per les autoritats sanitàries. El festival està pensat també per ser un banc de proves de nous formats online, fet que permetrà arribar a més públic i que els artistes provin les seves propostes en espais alternatius a les sales teatrals. El festival s’ha reinventat per continuar donant suport a companyies locals i tindrà en compte les dificultats econòmiques que pot patir la ciutadania a la tornada del confinament, amb espectacles amb preu únic de 15 euros i preu reduït de 5 euros per als espectacles familiars.

En aquest vídeo, el director del festival Francesc Casadesús et presenta aquesta edició tan especial:

 El cartell 

El festival Grec acollirà 50 coproduccions locals pensades tant pel Teatre Grec com per ser representades a diferents espais de la ciutat. Durant el confinament tots els artistes han seguit treballant per tenir a punt les seves creacions tot i sabent que per arribar a estrenar serà necessari que les companyies hagin pogut trobar-se per assajar físicament durant el mes de maig, en especial les produccions de dansa i circ. A aquestes coproduccions cal sumar 30 propostes més, que corresponen a 15 que s’han acollit d’espectacles cancel·lats durant aquests mesos de confinament i 15 propostes més de fora de Catalunya i internacionals.

Espectacles teatrals: 

‘No passa cada dia que algú ens necessiti (de fet, no és gens habitual que algú ens necessiti)’, de Carme Portaceli; ‘I sing a song about bananas’, una nit tropical d'homenatge a Xavier Cugat; ‘The scarlet letter’, d’Angélica Liddell; ‘The Mountain’, de la companyia Agrupación Señor Serrano; ‘Teatro Amazonas’, de Laida Azkona Goñi i Txalo Toloza-Fernández; ‘Covid-451’, de Sergio Blanco; ‘Memento Mori’, també de Sergio Blanco; ‘Orbital’, de Farrés Brothers i Cia; ‘IKIMILIKILIKLIK’, de Cia. Marie de Jongh; ‘La melancolía del turista’, de Oligor & Microscopía.

Concerts:

Manel, Omara Portuondo, Nit de tango: Marcelo Mercadante Sexteto, Judit Neddermann, Mayte Martín, Suu, El Petit de Cal Eril, Stay Homas, Els Amics de les Arts, Sílvia Pérez Cruz i Marco Mezquida, Xavier Sabata i Núria Rial, Orquestra Simfònica del Gran Teatre del Liceu / Eulàlia Valldosera, Nico Roig, Carlos Sarduy & The Groove Messengers, Clarence Bekker Band, Diego Amador Trio.

Circ:

‘Möbius’, de Compagnie XY; ‘5100 m/s’, de Joan Català; ‘Estat d'emergència’, Creació col·lectiva/ Joan Ramon Graell; ‘Desdèmona’, Alba Sarraute i Les Ofèlies.

Dansa:

‘Díptic: La porta absent i La cambra perduda’, de Peeping Tom; ‘Rèquiem nocturn’, de Pere Faura; ‘Geometria’ de Roseland Musical; ‘Lua’, d’Andrea Jiménez; ‘Inventions’, de Mal Pelo; ‘Sonoma’, de La Veronal;  ‘Spiritual Boyfriends’, de Núria Guiu Sagarra; ‘Lettre d'amour’, de Pau Aran Gimeno; ‘Climatic dances’, de Amanda Piña.

Cinema:

La Filmoteca de Catalunya acollirà una retrospectiva del mexicà Carlos Reygadas: ‘Japón’, ‘Serenghetti’, ‘Post tenebres lux’, ‘Luz silenciosa’, ‘Nuestro tiempo’, ‘Batalla en el cielo’.

Híbrids:

‘A tocar!’, l’espectacle inaugural protagonitzat per la companyia Baró d’Evel; ‘Please Please Please’, de La Ribot, Mathilde Monnier, Tiago Rodrigues; ‘Dimonis’, de Cabosanroque; ‘El sexe dels fongs’, de Sílvia Delagneau; ‘Corpus’, de Xavier Bobés.

 Els espais 

El Teatre Grec i altres sales t'acolliran amb una reducció a un terç de l’aforament i amb els protocols decretats per les autoritats sanitàries. Algunes de les produccions també s’emetran en directe o en diferit per ràdio i televisió, i també hi haurà propostes en altres espais, com ara alguns museus de la ciutat. Aquestes activitats requeriran inscripció prèvia. Mantenim una part de la programació amb artistes de la resta de l’Estat i de l’àmbit europeu especialment compromesos amb la contemporaneïtat.

• El Teatre Grec acollirà públic en funció de les condicions marcades per les autoritats sanitàries (de les 2000 persones que poden entrar al recinte només accediran 800 persones).

Mercat de les Flors, TNC i Teatre Lliure obriran també amb una reducció d’aforament i programaran produccions previstes per a sales més petites fent servir sobretot la Fabià Puigserver, la sala Maria Aurèlia Campany i la Sala Ovidi Montllor.

• Museus com el MNAC, CCCB, MACBA, El Born CCM i Museu Marítim, entre altres, se sumen al Grec amb espais amb accessos controlats i l’aforament que les autoritats sanitàries fixin.

 Grec en obert 

Al Grec d’enguany hi ha espai per a formats nous, semipresencials o totalment en línia, i també per a algunes propostes internacionals innovadores. Hem proposat als i a les artistes que experimentin en temps de la covid-19 buscant, sempre que sigui possible, que les propostes tinguin un caràcter parcialment presencial.

En aquest apartat, hi trobareu diversos treballs que ens connecten amb artistes de l’Amèrica Llatina, com ara lectures dramatitzades, espectacles en streaming o conferències amb els directors i directores teatrals més interessants del panorama actual. També hi haurà passejos per la ciutat de Barcelona que podreu fer de manera individual o en família.

 De Grec a Grec, de la mà del TRESC 

El Grec sempre s’ha caracteritzat per donar suport al sector i col·laborar amb altres agents de la ciutat, teatres públics i privats, productores o museus i altres espais culturals. Més enllà de ser un festival d’estiu, és una peça clau per engegar les produccions que es veuran a la temporada barcelonina de l’any següent i per donar feina tant als sectors artístics com als de caràcter tècnic. Hi ha coproduccions que no podran estar del tot acabades aquest juliol, però que, sota la marca De Grec a Grec, de la mà del TRESC, es podran representar durant tot l’any en qualsevol moment de la temporada en teatres de la ciutat o en festivals del territori català, entre el Grec del 2020 i el Grec del 2021, de la mà del TRESC, que s’encarregarà d’acompanyar tota la programació d’espectacles en viu d’activitats paral·leles i de context, creant itineraris temàtics, donant continuïtat als continguts, i desenvolupant una estratègia de públics entorn dels espectacles del Festival.

Trobaràs més informació i podràs comprar les teves entrades a la web del festival!


per  TRESC