COMPARTEIX

Recomanacions
17 D’OCTUBRE DEL 2019 per Emily Henley

Per alguns, l’art urbà és vandalisme; per uns altres, una nova forma artística. La línea és molt fina. Però el que està clar és que, com molt bé ens diu Banksy, ‘un mur és una arma molt gran per colpejar algú amb la realitat’.

El districte de Poblenou s’emporta el premi a barri amb més carrerons plens d’art, i és que és un dels districtes més presents en el mapa d’art urbà.  Aquest  antic barri obrer està replet d’antigues fàbriques i edificis abandonats, una gran ocasió per a tots aquells artistes amb ganes d’expressar-se mitjançant la pintura a l’aire lliure . Però no és l’únic barri de Barcelona que es presenta com un llenç en blanc perfecte pels artistes urbans. Et recomanem que els visitis tots, són fons perfectes per postejar a Instagram… ;)

 L'Escocesa

L'Escocesa

Al carrer Pere IV hi trobaràs L'Escocesa, una antiga fàbrica química que actualment és un centre de producció artística multidisciplinària enfocat a les arts visuals. Els participants disposen de total llibertat creativa per a crear i créixer com a artistes. Tots els murals d’aquesta fàbrica de creació, a excepció de la façana, canvien constantment!

 Selva Mar, 127

Selva Mar, 127

Al carrer de Selva Mar, 127 també trobem un extens mural. Hi ha un retrat de l'artista Italià Jupiterfab, un artista que es dedica a retratar els veïns de la zona, una proposta que té com a objectiu donar força al districte amb la veu i les històries del veïnat. Aquest en concret representa el desallotjament d'un ancià després que morís la seva dona.

 Can Ricart

Can Ricart

També al Poblenou, trobaràs Can Ricart, un terreny emblemàtic  del barri. Davant la seva degradació, l’associació de veïns, els caus i l’Ajuntament han proposat una col·laboració per recuperar l’edifici i alhora proposar un espai dedicat als estudis audiovisuals i la creació d’art urbà. És un dels punts on es celebra el Festival d’Art Urbà ‘Ús Barcelona’, un festival celebrat per promoure l’art i augmentar la implicació dels veïns del barri. El mural en qüestió, creat el passat festival ‘Ús Barcelona’, pertany a Daniela Carvalho.

 Jardins de les Tres Xemeneies

Jardins de les Tres Xemeneies

Al districte de Sants- Montjuïc trobem els Jardins de les Tres Xemeneies. Antigament eren una central elèctrica de Barcelona i actualment s’ha convertit en una localització plena d’art, amb grans murs decorats fins dalt amb grafitis. Això ha estat possible gràcies a la plataforma Murs Lliures, una associació de RebobinART que treballa, en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona, per a alliberar el major nombre d'espais urbans per garantir als artistes llibertat creativa sense cap sanció.

 Carrer de la Gran Vista

Carrer de la Gran Vista

Al Carmel, carrer de la Gran Vista, hi ha un tauró de 25 metres de llargada! Aquest mural el va pintar l’artista Italià Blu -conegut especialment per les dimensions dels seus murals i la seva crítica política- durant un festival d’art urbà l’any 2009. Està format per bitllets de 100€,i amb això vol fer arribar una crítica social  contra la incansable gana del capitalisme.

 Carrer Verntallat,12

Carrer Verntallat,12

El barri de Gràcia s’ha convertit en una interessant galeria de Netflix i HBO. L’artista és en realitat un estudi de disseny i decoració, AXE Colours. Tot va començar amb la il·lustració de Walter White, protagonista de la famosa Sèrie ‘Breaking Bad’, la qual va tenir tant d’èxit a les xarxes socials que va perpetuar la creació de molts més personatges de les sèries més exitoses.

 La Carboneria

La Carboneria

El darrer districte a què farem referència és el de Ciutat Vella, on està localitzat un dels primers edificis de l’Eixample de Cerdà: l’edifici La Carboneria, al carrer Compte Urgell, 30. Per evitar el seu enderrocament, el col·lectiu Okupó va pintar l’enorme mural de la façana l’any 2014. Actualment hi ha un acord amb una nova entitat per remodelar l’edifici,  conservant el famós mural.

 Jardins de Sant Pau del Camp

Jardins de Sant Pau del Camp

També hi ha art urbà als Jardins de Sant Pau del Camp, on l’artista brasiler Erb Mon va pintar el mural dels jardins el passat estiu amb el suport d’infants, joves i veïns del Raval. Una col·laboració per  remodelar l’espai i impulsar la participació ciutadana.

Hem creat un mapa interactiu perquè no et perdis. Visca l'art urbà!
 


per  Emily Henley

ÚLTIMS ARTICLES