COMPARTEIX

Recomanacions
4 D’ABRIL DEL 2019 per Laura Ramírez

Ja tens aquí el Sant Jordi i encara no saps quins són els llibres imprescindibles d’aquest any? No et preocupis! En aquest article t’expliquem les deu novetats editorials en català més potents del moment. Novel·les amb tints històrics, suspens, descobriments, ressons filosòfics o històries familiars... sigui quin sigui el teu estil aquí hi trobaràs el més destacat del panorama literari en català. Ara ja no tens excusa, aquest Sant Jordi endinsa’t en el millor de la nostra literatura!

 A l’amic escocès – Maria Barbal (Columna)

A l’amic escocès – Maria Barbal (Columna)

Maria Barbal torna a la postguerra a través de l’amistat entre George, un brigadista escocès, i Benet, un jove d’un poble del Pirineu. Ambdós es coneixen en el marc de la Guerra Civil i es retrobaran trenta anys més tard a partir d’un dibuix inacabat amb una dedicatòria: a l’amic escocès. Una novel·la intimista que evoca Pedra de tartera i mostra diferents moments de la història que han marcat una generació i un país sencer.

 Fugir era el més bell que teníem – Marta Marín-Dòmine (Club Editor)

Fugir era el més bell que teníem – Marta Marín-Dòmine (Club Editor)

Una filla acostumada a fer les maletes. Des d’aquesta perspectiva, Marta Marín-Dòmine, s’endinsa en el passat del seu pare doblement exiliat: primer durant la dictadura de Primo de Rivera i, posteriorment, durant la Guerra Civil. La memòria i el passat són els dos pilars d’una història que destaca la importància dels records, fins i tot d’aquells que no hem arribat a viure.

 Persecució – Toni Sala (L’Altra)

Persecució – Toni Sala (L’Altra)

El protagonista de 'Persecució' descobreix que l’home amb qui està sortint va matar, anys enrere, la seva parella amb un ganivet. Ell mateix li ho confessa i li explica que va estar a la presó. Ella li demana que marxi i l’acompanya a la porta. A partir d’aquest fet, Toni Sala desenvolupa una novel·la inquietant i carregada d’emocions fortes que no deixarà indiferent al lector.

Disset pianos – Ramon Solsona (Proa)

Disset pianos – Ramon Solsona (Proa)

La música s’erigeix com a un dels fils conductors de l’última obra de Ramon Solsona. La vida de la Mei canvia quan Péter, la seva parella mor sobtadament. A partir d’aquí, ella es dedica a vendre els pianos que ell restaurava, iniciant una nova vida que la porta a viure situacions inesperades, tant còmiques com tràgiques, que acabaran en un viatge a un passat que potser no és tan passat com li agradaria.

 Serem Atlàntida – Joan Benesiu (Periscopi)

Serem Atlàntida – Joan Benesiu (Periscopi)

El narrador coneix a Mirko Bevilacqua un home peculiar que es veu clandestinament amb Clara, una noia que cuida una vella dama croata. A partir d’aquesta coneixença a tres bandes sorgeix una pregunta: Som simples observadors d'un simulacre creat per guiar-nos durant la nostra existència? El lector acompanyarà al narrador en un viatge per la vella Europa en un intent de preservar la memòria davant l’amenaça de la societat de l’espectacle. El desarrelament històric i moral són, doncs, peces clau d’aquesta obra tenyida de nostàlgia.

El camí dels esbarzers – Alba Dalmau (Angle)

El camí dels esbarzers – Alba Dalmau (Angle)

Sandville és un poble qualsevol perdut a l’interior dels Estats Units. La vida aparentment tranquil·la dels seus habitants és el focus d’atenció d’aquest recull de contes que es presenta com una constel·lació on el lector anirà descobrint les relacions entre els personatges. Amistat, desesperació, fúria, desamor, traïció... són alguns dels temes que protagonistes i lectors viuran ben de prop tot i l’aparent distància geogràfica.

Ariel i els cossos – Sebastià Portell (Empúries)

Ariel i els cossos – Sebastià Portell (Empúries)

Quan a Ariel li pregunten si és un home o és una dona, no sap què respondre. Li han dit que té un cos i que aquest cos podria arribar a estimar-se amb altres cossos, però la seva vivència és una altra. Aquest particular homenatge a l’Orlando de Woolf, s’articula a partir d’un protagonista amb una visió i una experiència particulars: Ariel viu l’amor de manera provisional i desconcertant. Ariel existeix i estima d’una manera diferent.

 El fibló – Sílvia Soler (Columna)

El fibló – Sílvia Soler (Columna)

Tres germans hereten la casa d’Alella on van créixer i decideixen anar-hi a viure.  Aquest és el punt de partida d’una novel·la emotiva i intimista centrada en l’essència de les relacions familiars i els seus secrets. La reconstrucció de la casa i l’acceptació del passat marcaran el present d’uns personatges que, abans de res, hauran de reconstruir-se a ells mateixos.

 Digues un desig – Jordi Cabré (Enciclòpedia Catalana)

Digues un desig – Jordi Cabré (Enciclòpedia Catalana)

Un escriptor entra a una llibreria i hi troba un llibre amb la seva fotografia i el seu nom amb majúscules. Aquest és el començament del thriller psicològic guanyador del premi Sant Jordi. Un intrigant joc de relats que el portarà a intentar descobrir qui és l’autor d’aquesta aparent autobiografia on no es reconeix. Els límits de la veritat i la mentida són el tema principal d’una novel·la que reflexiona sobre què estem disposats a fer per tal de seduir.

 Els camins de la llum – Coia Valls (Rosa dels Vents)

Els camins de la llum – Coia Valls (Rosa dels Vents)

La vida de la família Barille canvia quan el seu quart fill, Louis, té un accident que li fa perdre la vista amb tan sols tres anys. Aquest és l’inici de l’última novel·la de Coia Valls i l’inici d’una revolució a les fosques, armada només amb un punxó, determinació i esperança.  L’objectiu de Louis Braille és clar: poder accedir al coneixement a través de la lectura.

 


per  Laura Ramírez