COMPARTEIX

Del 19 al 28 d'octubre Vic acollirà el Festival Protesta, festival internacional de cinema de crítica social que, en la seva sisena edició, fa un gest decidit per incorporar la paritat en la seva programació de llargmetratges.

Mentre les dones ocupen en un 60% les facultats de Comunicació Audiovisual, els treballs que aconsegueixen tirar endavant i trobar el finançament per ser realitat són majoritàriament d'homes. A tall d'exemple, només un 9% de les pel·lícules estrenades a l'Estat durant el 2017 estaven dirigides per dones. Què passa? Què és el que provoca aquesta situació? Nosaltres hem decidit donar visibilitat a les directores i, dels 15 llargs que projectem, 8 són dirigits per dones i 7 per homes.

No és difícil, només es tracta de voler-ho. I nosaltres ens hem endinsat al fons dels catàlegs de les distribuïdores per trobar i destacar les pel·lícules dirigides per dones, totes d'un altíssim nivell i amb una mirada molt necessària de la realitat, la mirada femenina, que és l'única que ens pot portar a superar l'hegemonia del patriarcat. A més, un dels llargmetratges, "Half the Picture" dirigit per Amy Adrion, ens parla precisament d'això, de la discriminació que existeix envers el talent femení; en aquest cas, a la indústria cinematogràfica de Hollywood.

Darrerament, i empesos per l'apoderament del moviment feminista arreu del món, alguns festivals han començat a tenir debats interns en aquesta línia, i s'han posat terminis en un futur per tenir una programació paritària. Nosaltres ja ho hem fet. Perquè sabem que les coses no canvien soles, que les hem de canviar nosaltres. Així doncs, el Festival Protesta està orgullós de convidar-vos a gaudir del cinema des de la igualtat. T'hi esperem!


per  TRESC

ÚLTIMS ARTICLES