COMPARTEIX

Recomanacions
9 DE MARÇ DEL 2020 per Marta Giorgini

Com un individu construeix la seva identitat social i com entén què significa ser home o dona, o ser d’una comunitat o d’una altra, es conforma en gran part a través de les imatges produïdes pels mitjans de comunicació. Les pel·lícules i les sèries, són essencials en la difusió d’ideologies concretes de gènere, raça i classe. Això ens ha de fer entendre la importància que tenen les institucions socials com ara els mitjans a l'hora de donar forma a la nostra cultura i manera de veure el món. Amb aquesta idea, hem fet una selecció de 10 pel·lícules, d’ahir i d’avui, que et faran reflexionar sobre una societat multicultural, absenta de racisme, homofòbia i de diferències de gènere i classe.

Moonlight (2016)

Moonlight (2016)

Barry Jankins va portar a la gran pantalla una història inspirada en l’obra teatral ‘In Moonlight Black Boys Look Blue’ de Tarell Alvin McCraney i va guanyar un munt de premis! Aquest drama es situa entre els anys  80 i 90 a Miami (Estats Units) i retrata la vida de Chiron, un jove afroamericà al qual toca viure una vida difícil. Una mare drogoaddicta, orfe de pare i un barri conflictiu són l’escenari de fons de la vida d’un nen que intenta afrontar la seva homosexualitat

The Danish girl (2015)

The Danish girl (2015)

Una pel·lícula actual, però basada en una història real d’inicis del segle XX. Aquest drama protagonitzat per Eddie Redmayne i Alicia Vikander va portar a la gran pantalla un dels primers intents de canvi de sexe. Gerda era una retratista danesa casada amb el conegut arquitecte Einar Wegener. Tot comença quan Gerda demana a Einar que faci de model per ella, ja que no pot comptar amb la seva model. El que comença com un joc acabava convertint-se en el desig d’un home per ser dona

 Malcolm X (1992)

Malcolm X (1992)

La primera biografia d’aquesta llista, dirigida per Spike Lee, sobre la història de Malcolm Little, un activista que es va convertir en un líder del moviment d’alliberació de la comunitat negra nord-americana. El racisme, la religió i l’amor van ser el més destacat de la vida de Malcolm X i Spike Lee es va encarregar de traslladar-ho tot a la gran pantalla amb aquest film. Una pel·lícula colpidora, dramàtica i educativa que no et deixarà indiferent.

Paris is burning (1990)

Paris is burning (1990)

En aquesta llista no hi podia faltar un documental! 'Paris is burning' està dirigida per Jennie Livingston i mostra tota la vida que envoltava les ‘Houses’ del barri de Harlem (Nova York) on el racisme i la pobresa també eren protagonistes. Una ‘House’ era una societat formada per transvestits que competien a través de balls on la moda tenia un paper essencial. Aquest documental exposa la història d’aquests espectacles des del seu 'boom' fins a la seva explotació per part dels mitjans de comunicació. 

Les Garçons et Guillaume, à table! (2013)

Les Garçons et Guillaume, à table! (2013)

Aquesta comèdia francesa dirigida i protagonitzada per Guillaume Gallienne és una mostra de la recerca d’identitat i de com la societat, des del moment en què naixem, ja ens imposa una manera de fer estereotipada. Guillaume és un admirador de cada un dels gestos de la seva mare i completament diferent al que el seu pare s’esperava que fos. El seu entorn entén que la feminitat en un home implica homosexualitat i això marcarà la vida del protagonista fins que, contra tot pronòstic, s’enamora d’una dona.

 Black Venus (2010)

Black Venus (2010)

Abdellatif Kechiche porta al cinema la dura història real de Saartije Baartman, una dona sud-africana que, un cop morta, és exhibida a l’Acadèmia Real de Medicina de París l’any 1817. No és cap 'spoiler', el film comença un cop la seva mort ja ha succeït i es remunta a uns 9 anys abans quan Baartman deixava Sud-àfrica i arribava a Londres amb el seu amo Caezar, qui fa exposar el seu cos en espectacles com si fos un ésser estrany. Aquesta pel·lícula és una mostra de racisme del segle XIX que et farà reflexionar sobre la manera de veure el món a occident.

 The color purple (1985)

The color purple (1985)

Nominada a 11 Oscars, Spielberg va dirigir aquesta pel·lícula basada en el llibre homònim d’Alice Walker. Amb només 14 anys la Celie es va quedar embarassada del seu pare. Aquesta crueltat la marcarà per sempre, però el seu desig per aconseguir la llibertat individual i per acabar amb l’esclavitud seran més grans que qualsevol dolor. La lectura i les ganes d’adquirir coneixement són el camí que apropa a la Celie a l’alliberació.

 

 

 Hidden Figures (2016)

Hidden Figures (2016)

La societat, amb una tendència patriarcal i racista, s’ha encarregat d’amagar grans dones que van fer grans contribucions històriques. Theodore Melfi va portar a la gran pantalla el llibre homònim de no ficció escrit per Margot Lee Shetterly. Llibre i pel·lícula destapen una història real protagonitzada per tres dones afroamericanes que va voler ser amagada. La Katherine Johnson, la Dorothy Vaughan i la Mary Jackson van ser tres científiques afroamericanes essencials per l’èxit dels Estats Units en el panorama espacial. 

 20th Century Women (2016)

20th Century Women (2016)

Anys 70 a Santa Bàrbara, Estats Units. La Dorothea, una dona d’uns 50 anys, viu amb el seu fill Jamie, un nen de 15 que es troba en una època de rebel·lió i de recerca personal: l’adolescència. Preocupada per no poder controlar al seu fill, la Dorothea demana ajuda a l’Abbie (una jove fotògrafa que viu amb ells i que treu totes les seves penes i ràbies a través de la música punk) i a la Julie (una jove rebel que passa moltes hores amb el Jamie).  Cada una d’elles, amb la seva manera de veure la vida i les seves experiències personals, marcarà al Jamie. El feminisme, la llibertat, la incertesa, l’amor i la maternitat són el fil conductor d’aquesta reivindicativa pel·lícula.

 Gandhi (1982)

Gandhi (1982)

Acabem la llista amb una pel·lícula que va rebre 8 Oscars, així que... apunta! Descobrir la vida dels grans personatges que han fet història és més entretingut a través de la gran pantalla. Aquest film dirigit per Richard Attenborough retrata la vida de Mahatma Gandhi, una de les figures centrals del moviment de la independència de la India i defensor de la no-violència. La pel·lícula comença el dia que Gandhi és assassinat i continua amb un flashback que recorre la llarga protesta pacífica del pensador i polític indi, des de la seva joventut fins a la seva mort


per  Marta Giorgini