COMPARTEIX

Llums, càmera... acció! Només ha faltat la catifa vermella. El #VisÀVisTR3SC més cinèfil fins a dia d’avui (amb permís dels de Fernando Trueba i Isabel Coixet) va tenir no un, sinó dos protagonistes: els crítics de cinema Jaume Figueras, director i presentador del mític programa “Cinema 3” del 33, i Àlex Gorina, responsable i presentador del no menys emblemàtic programa de Catalunya Ràdio “La finestra indiscreta” i del “Sala 33” del canal públic.

Una vetllada que va començar amb suspens pel lleu retard d’un dels convidats, que, en un gir de guió inesperat, va entrar per la porta del MEAM somrient i just a temps. 

Durant tres dècades, tots dos ens han acompanyat des de la petita pantalla i formen ja part del nostre imaginari col·lectiu, com els actors i les escenes cinematogràfiques que han marcat el nostre creixement intel·lectual i emocional. Això explica en gran part el ple absolut (un dels més rotunds de la història del #VisÀVisTR3SC) de la sala. A continuació repassem alguns dels temes més destacats de la trobada.




1.“El cinema catala és molt atrevit, diferent, valuós, però no ens acabem de creure que tenim un bon cinema”. Àlex Gorina
Tots dos crítics estan d’acord en que s’ha de trobar un equilibri entre les pel·lícules més importants o ambicioses i aquelles que donen més pes al relat. “‘Born’ o ‘Estella cadente’ són molt creatives i s'ha d'apostar més per aquest tipus de cinema. Però han tingut molt poc suport, començant per les institucions”, ha apuntat Figueras. Una societat sana ha de tenir un cinema varietat, per a tots els gustos”, va afegir Gorina. Sobre l'última gala dels Premis Gaudí, que tots dos van retrasmetre, consideren que els seus protagonistes, “en tractar-se d’actors, haurien de tenir una mica mes de xispa. Falta més star system i glamur”.


2. "Qualsevol pel·lícula s'hauria de veure en pantalla gran i en versió original". Jaume Figueras
Figueras confessa: “Anar al cinema és un vici, però en pantalla gran i en versió original. I m’agrada anar-hi sol”. Gorina va més enllà: “Les noves tecnologies son inevitables i útils, pero quan veiem cinema a casa no li prestem l’atenció que mereix. No el veiem amb l'atenció d'abans”. “El vi, al contrari del cinema, s'ha de tastar en companyia”, afegeix la tercera protagonista de la nit, l’Ana, del Celler de Capçanes que va maridar la conversa amb tres dels seus vins.


3. "El dia que va tancar el cinema Urgell, vaig plorar". Jaume Figueras
Responent a la pregunta d’una sòcia sobre el tancament i obertura de cinemes, els dos crítics es mostren a favor de propostes com les dels Texas, el Phenomena o el Zumzeig. “L'exhibició està despertant, també es retransmeten òperes als Icària”, reconeixen. A l’altre costat de la balança, el tancament de clàssics com l’Urgell. “No era viable, però el vaig veure néixer”, recorda Figueras. “L'alexandra també l'hem plorat i el Club Coliseum s'ha convertit en un outlet per misteris comercials”. Gorina sentencia: “Crec que som una ciutat amb una gran capacitat per deixar tancar llocs emblemàtics. En altres ciutats com Porto, Londres o París crec que això no passa”. 


4. "M'hagués agradat molt entrevistar a Katherine Hepburn". Jaume Figueras
“Malauradament, no vam ser a temps, Hepburn tenia una bona entrevista”, es lamenta Figueras. Però amb Joan Fontaine vam mantenir mitja hora de conversa, com si ens coneguéssim de tota la vida. Ara això ja no és possible, amb qualsevol actor jove has de passar per tres representants”. Gorina també té molts records i anècdotes: “Vanessa Redgrave i Franco Nero van venir a Sitges, ja no eren parella però durant la projecció de ‘Camelot’ es van donar la mà”.

I, com vells coneguts que són, s’endevinen els gustos preferits mútuament. “A l’Àlex li agrada molt Fellini”, encerta el Jaume. “I s'ha passat els Nadals veient tota la filmografia de John Ford... per ordre cronològic!”. Gorina replica: “Al Jaume, ‘Els 400 cops’, ‘Qué noche la de aquél dia’ dels Beatles, ‘Camelot’ i ‘Picnic’”.


5. "En aquest país caldrien més 'Ciutats mortes'". Àlex Gorina
Sobre el rècord d’audiència i la controvèrsia generada pel documental “Ciutat morta”, emès pel programa “Sala 33”, Gorina justifica la seva emissió: “Era una pel·lícula incomodíssima però imprescindible de difondre. En aquest país caldrien més ‘Ciutats mortes’ i documentals de periodisme d’investigació". Pel que fa al Premi Ciutat de Barcelona atorgat al documental, apunta: “Sabíem que generaria enrenou, però s’ha de fer neteja”. Premiar-lo ha de ser entès, conclouen, com un acte de transparència i de bellesa moral.  

I per acabar, una bona notícia i un pronòstic. La Kodak acaba d'anunciar que torna a fabricar cintes tradicionals de celuloide per la demanda d'alguns grans directors. I sobre els Oscars, aventuren: "Creiem que triomfarà "El francotirador" però ens agradaria que guanyés 'Boyhood', que és més artesanal i creativa".

Mira totes les imatges d'aquest #VisÀVisTR3SC aquí

David Sabaté, Community Manager del Club TR3SC
A Twitter: @dsabate


per  TRESC