COMPARTEIX

Notícies
4 DE SETEMBRE DEL 2018 per TRESC

Els amants del cinema de terror i de ciència ficció estan d’enhorabona. Després del triomf d’aquests gèneres al Festival de Cannes i als Oscar – recordem el premi a la millor pel·lícula per ‘La forma de l’aigua’ , el Festival de Sitges 2018 ha programat un cartell que combina el present, passat i futur del millor cinema fantàstic. La seva carta de presentació no decebrà els amants del setè art. Amb la ressaca per la celebració de la 50a edició l’any passat, els organitzadors del Festival de Sitges no han volgut deixar passar l’ocasió per programar un nou Festival farcit de sorpreses que ja genera expectació per les cares conegudes que vindran. Del 4 al 14 d’octubre, caminaran per la catifa vermella estrelles internacionals com John Carpenter, Nicolas Cage i Ed Harris, en una edició que tindrà com a eix temàtic la commemoració dels 50 anys de ‘2001: Una odissea a l’espai’ de Stanley Kubrick.

Premis honorífics

Premis honorífics

Els vam veure junts a 'La Roca' (1996). Ara, 22 anys després, rebran a Sitges un Premi Honorífic per la seva trajectòria en el cinema de gènere, que, com quedarà pal·lés en aquesta mateixa edició encara té molt per créixer. Parlem de Harris i de Cage, que, precisament, presentarà al festival ‘Mandy’, un llargmetratge de Panos Cosmatos.

També destaca la presència de John Carpenter que, per la seva banda, oferirà un concert amb les bandes sonores de les pel·lícules que porten el seu segell. És la primera vegada que Sitges compta amb una proposta com aquesta i, aquesta vegada, comptarà amb un aforament limitat. Per exemple, coincidint amb el 40è aniversari de la seva estrena, una de les pel·lícules que no hi faltaran serà ‘La noche de Halloween’, que té com a productora executiva l’actriu Jamie Lee Curtis. El concert anunciat serà dissabte 13 d'octubre a l'Auditori Meliá de Sitges.

M. Night Shyamalan, el director d''El Sexto Sentido', també rebrà un Premi Honorífic. El director, ve per presentar un fragment de 'Glass', la doble seqüela d''El protegido' i 'Múltiple'.

A més, també desfilaran pel Festival Peter Weir ('El show de Truman'), Pam Grier ('Jackie Brown'), Traci Lords ('Blade'), Helga Liné ('Amantes de ultratumba') i Ron Perlman ('Hellboy'). 

 Thrillers, drames i molt més

Thrillers, drames i molt més

La secció Òrbita, dedicada als 'thrillers'portarà un dels majors èxits de la història del cinema xinès. Amb més de 100 milions de dòlars a les taquilles del país asiàtic, arriba ‘Operation Red Sea’, cruel, sàdica i violenta. La potser més gore de totes. Aquest llargmetratge dirigit per Dante Lam és, en paraules del director del Festival, Àngel Sala, “un autèntic bany de sang”.

D'entre els 'thrillers' que generen més expectació, també destaca Under the Silver Lake’, del director de l’aclamada ‘It followsDavid Robert Mitchell, ambientada a Los Angeles, ciutat que esdevé el símbol d’una generació perduda, superficial i frívola. La pel·lícula introdueix el públic a la vida de Sam i la seva obsessió per una veïna a la qual espia amb uns prismàtics. Sens dubte una picada d’ullet de Mitchell a ‘La finestra indiscreta’ de Hitchcock (la seva tomba, de fet, apareix al film). 

Piercing de Nicolas Pesce és una altra de les cintes més esperades, inspirada en la novel·la homònima de Ryu Murakami, explica la història d’un home que acaba de ser pare i que sent un desig irrefrenable per fer mal a la seva filla. Per satisfer la seva obsessió, planeja i executa a sang freda l’assassinat d’una prostituta amb l’objectiu que la seva dona, interpretada per la catalana Laia Costa, mai pugui descobrir l’autèntica motivació del crim.

Els amants de la narrativa japonesa tampoc no es poden perdre ‘Burning’ del coreà Lee Chang-Dong, una adaptació d’un conte de l’escriptor Haruki Murakami sobre l’amor i les obsessions.

Una altra pel·lícula a tenir en compte, sens dubte, és 'Overlord'. Tot i que no competirà en la secció oficial, és un film produït per Bad Robot, la companyia de J J Abrams, el mateix director de la futura 'Star Wars: Episode IX'. La temàtica fusiona zombis i nazis en ple desembarcament de Normandia

 El millor cinema d'autor, també a Sitges

El millor cinema d'autor, també a Sitges

El Festival de Sitges aposta un any més pel cinema d’autor més internacional i, aquesta vegada, ho fa amb la mirada posada a Europa i Llatinoamèrica. La italiana Alice Rohrwacher hi presentarà Lazzaro felice, una faula sobre l’explotació narrada a través d’un plantejament propi del realisme màgic, que transita del món rural a l’urbà i que va estar a punt de fer-se amb la Palma d’Or de Cannes.

Un èxit similar va tenir Climax’, de Gaspar Noé, la pel·lícula, que també es projectarà a Sitges, narra la trobada d’un conjunt de ballarins que degenera en una nit desenfrenada de sexe i violència. Noé se suma així als directors que han trobat en el món de la dansa un fil d’on estirar per generar trames sinistres i fosques. 

I en el terreny del 'gore', s'haurà de tenir en compte la proposta de l’argentí Demián Rugna amb Aterrados, en la qual reinventa el format de les pel·lícules de cases encantades ubicant l’acció en un barri de la perifèria de Buenos Aires; així com ‘The House that Jack Built’, de Lars von Trier. De la darrera cinta del danès, la crítica en destaca el sadisme, l’humor negre i despietat i el caràcter malaltís dels seus personatges.

I, per tancar el cercle de tòpics del cine de terror, La nuit a dévoré le monde, una pel·lícula sobre 'zombies' parisins, i ‘Ghostland’, un film que descriu el retrobament d’una mare i les seves filles en una casa on van ser torturades per uns psicòpates. 

 Dues estrenes espanyoles

Dues estrenes espanyoles

Enguany, a més, es certifica que el cinema espanyol està cobrant una major rellevància. Prova d'això ho trobem amb un nou llargmetratge de Dani de la Torre. Aquest any a Sitges el director gallec presenta el seu segon treball 'La sombra de la ley'. El proper 5 d'octubre, el film protagonitzat per Michelle Jenner, Lluís Tosar, Paco Tous i Ernesto Alterio, celebrarà la seva première mundial a l'Auditori del Festival. 1920, Barcelona. Matons i anarquistes. Si t'agrada la sèrie d'HBO 'Peaky Blinders', aquesta pel·lícula serà un veritable encert.

A més, coincidint amb el 45è aniversari de la creació del personatge de còmic Superlópez, el Festival ha programat també en primícia mundial la seva adaptació a la gran pantalla. Dani Rovira, és l'actor que va escollir el dibuixant espanyol Jan, per encarnar la pell de Superlópez. L'actor i humorista serà present a Sitges 2018 al costat del director de la pel·lícula Javier Ruiz Caldera i els actors Julián López i Alexandra Jiménez.

"L'altre" festival

"L'altre" festival

El Festival continua apostant pel Sitges Industry Hub, amb diferents iniciatives per engrandir encara més la seva marca, programant activitats que serviran com a punt de trobada pels professionals del certamen, espais de conversa dirigits a llargmetratges de terror, ciència-ficció o fantàstic en fases de desenvolupament i algunes novetats. Veurem quins actors caminaran per la Blood Red Carpet, per on hi ha passat Laia Costa, Miki Esparbé o Alejo Sauras, que es focalitza en la promoció internacional del talent artístic dins de la producció nacional i iberoamericana.

Tampoc no hi faltarà la clàssica 'zombie walk', que tindrà dissabte 7 d'octubre. I, per primera vegada, hi haurà el Sitges Taboo’ks, l’espai que uneix el cinema i la literatura, amb obres susceptibles de ser adaptades al cinema, com és el cas de ‘L’any de la plaga’, una producció basada en la novel·la de Marc Pastor, i que serà present al festival. Ah! I, com a anècdota, el festival activarà la venda a través de criptomonedes. En la seva 51a edició, Sitges, demostra al món un any més, que no és només cinema.

Amb ganes d’assistir-hi? Estigues atent/a, perquè a partir de dimecres 13 de setembre anunciarem tots els avantatges per al Festival de Sitges als quals podràs tenir accés amb el carnet del TR3SC!

 

 

 


per  TRESC

ÚLTIMS ARTICLES