COMPARTEIX

Recomanacions
14 DE JUNY DEL 2019 per Martina Alcobendas

Milers de persones s’apleguen cada any al voltant de les fonts dels patis, claustres i esglésies de Barcelona amb motiu de la festivitat del Corpus. Sota la mirada atenta del públic, un ou blanc fa giragonses al capdamunt de la font, sostingut pel raig d’aigua que en brolla. L’escena podria resultar estranya a algú que desconegués una de les tradicions més arrelades a la història de la ciutat comtal: la festa de l’ou com balla. Quant fa que barcelonins i barcelonines la celebren en places i patis guarnits amb flors per a l’ocasió? D'on ve aquesta tradició? Aprofitant que s'apropen les festes de Corpus, en repassem els orígens i, sobretot, totes les activitats que s’organitzen per commemorar-la al voltant del 20 de juny!

 

Una tradició d’orígens misteriosos

Ja al segle XVII, contemplar el moviment hipnòtic de l’ou sobre l’aigua era un dels passatemps preferits dels barcelonins i barcelonines durant les vigílies del Corpus. Però l’origen d’aquesta tradició continua sent un misteri. Alguns afirmen que va començar sent un joc medieval sense pretensions, que no tenia cap altra finalitat que distreure el públic; d’altres sostenen que és una tradició de reminiscències paganes, i que l’aigua, l’ou i les flors són símbols de la fertilitat i del cicle de la vida.

Tot i que el Corpus és una festivitat religiosa, el folklore sempre ha estat present en la seva celebració a la ciutat comtal. De fet, la processió de Corpus era viscuda pels barcelonins de l’Edat mitjana com l’autèntica festa major de la vil·la, i avui continua sent una data assenyalada pels geganters, les agrupacions de música popular i els amants de la imatgeria festiva. Com cada any, el seguici popular sortirà de l’Ajuntament, 60 dies després del Diumenge de Resurrecció, el proper 20 de juny. No te’l perdis!

 

L’ou com balla, avui

Aquest 2019 la festivitat del Corpus tindrà lloc el dijous 20 de juny i, en la majoria d'espais, es podrà veure l'ou ballar fins al diumenge 23 de juny.

Institucions municipals i espais culturals de la ciutat aprofiten la festivitat per divulgar el patrimoni de Barcelona entre habitants i visitants. El diumenge 23 de juny la Catedral de Barcelona o l’Ateneu Barcelonès, seran alguns dels edificis que obren les seves portes al públic pel Corpus, amb ‘ou com balla’ inclòs. L’ou que es fa servir és autèntic, però es buida prèviament perquè pugui saltar sobre l’aigua. A banda, la Parròquia de Santa Anna o el Pati del Museu Marítim despleguen les seves pròpies catifes florals.

Espectacles de titelles o exposicions sobre la història nacional i municipal són algunes de les propostes que s’organitzen a la ciutat per celebrar la festivitat de Corpus. Si vols saber-ne més detalls, tens més informació amb itinerari inclòs d'aquesta festivitat. T’animes a anar-hi i a explicar-nos què t’ha semblat?  I si no, al llarg del cap de setmana segur que trobes algun moment per sortir a passejar i veure l’ou en directe!

Aquí pots navegar per un mapa amb tots els indrets on veure l'Ou com balla.


per  Martina Alcobendas