COMPARTEIX

1 DE SETEMBRE DEL 2017 per TRESC

El desplegament musical i artístic que ha anunciat la Mercè 2017 és eclèctic i de nivell. Per l’Antiga Fàbrica Estrella Damm – que sempre sol ser un dels ‘hotpoints’ de la Mercè- hi passaran el pop intimista de Pau Vallvé, el pop-ètnic certament psicodèlic  de Zulu Zulu o el pop folk de Renaldo & Clara, entre d’altres.

A la platja del Bogatell hi haurà els concerts que les grans masses esperen amb ànsia. Dissabte 23 hi tocaran Manel, Txarango i Buhos i diumenge 24 Joan Miquel Oliver (Antònia Font), Mishima i els mítics Sopa de Cabra. I com cada any el Fòrum s’espera que s’ompli de gom a gom, en aquesta ocasió us hi esperen els concerts d’Amparanoia o La Vida Bohème.

La organització ha anunciat que al llarg d’aquesta festivitat hi haurà tallers de Sound System ininterromput a la Fabra i Coats;  concerts de dancehall experimental de la mà d'Equiknoxx o el techno house amb melodies d’arrels àrabs d’Acid Arab.

Un altre dels plats forts és el concert de Bejo, el rap canari de l’integrant de LocoPlaya promet ser un dels directes més potents. Sense menystenir en cap cas el concert del flamenc revulsiu de Rosalía & Raül Refree. Amb un cant decididament transcendent, aquest duet tant pot optar per un repertori de coples com per melodies urbanes. Això serà a l'Avinguda de la Reina Maria Cristina. 

Més enllà de la música hi ha altres detalls que com a ciutadans hem de conèixer de la nostra festa. Com per exemple, que enguany la ciutat convidada és Reykjavik una urbs que manté molts punts d’unió amb Barcelona així com la rebel·lió de la seva ciutadania davant l'estafa bancària o la gestió dels allotjaments turístics -assenyala amb orgull l’ex activista i actual batllessa Ada Colau-. Seguint aquesta tria s’instal·larà un volcà de grans dimensions al Parc de la Ciutadella i un bloc de gel a Plaça Catalunya com a objecte de protesta en contra de l’escalfament global. 

La Festa Major es proclamarà en places, carrers i avingudes a través del cartell que ha dissenyat Javier Mariscal, una elecció simbòlica ja que coincideix amb el XXVè aniversari dels Jocs Olímpics. Altres anys el cartell de la Festa Major l’han fet personalitats de l’alçada d’Antoni Tàpies, Pere Jaume, Nazario, Jaume Plensa o Joan Fontcuberta.

I, per últim, important saber que el pregó anirà a càrrec de la filòsofa Marina Garcés, fèrria defensora de l’acció col·lectiva. Amb la seva retòrica donarà el tret de sortida a una Festa Major que promet ampliar espais per acostar-se als barris, així doncs comptarà amb activitats a la Trinitat, al parc de Sant Martí i el Central de Nou Barris, entre d’altres.

 

Sobre la festivitat de la Mercè:

Diu la llegenda que la nit del 2 d’agost de 1218, en plena baixa edat mitjana i quan la corona d’Aragó gaudia de la seva màxima esplendor, que la mare de déu de la Mercè aparegué a tres persones simultàniament – una d’elles Jaume I el conqueridor -  per instar que creessin un orde que alliberés a cristians captius. Uns segles més tard, el 1637, amb motiu d’una plaga de llagostes se li va demanar que acabés amb l’acumulació d’insectes i davant el seu acompliment va ser nomenada patrona de la ciutat en detriment de Santa Eulàlia, que any rere any mulla el barcelonins amb les seves llàgrimes d’enuig, que cauen talment com gotes de pluja. En memòria de la llegenda, els barcelonins i barcelonines celebrem del 22 al 25 de setembre la Mercè.

 


per  TRESC