Economista mediàtic, especialista en les finances dels clubs europeus, professor “estrella”... Gay de Liébana és un personatge que sempre té un somriure a la cara i ha respòs de manera molt didàctica tots els dubtes que els socis han preguntat durant el 8è #VisÀVisTR3SC, al Museu Europeu d’Art Modern. El doctor en economia i professor universitari ha afirmat que “al final d’aquest mes tindrem una mica de canvi, i que la solució seria aplicar totes les opcions que diuen des del Partit Popular fins a Podemos”. Així de contundent és Gay de Liébana i recorre al seu conegut sentit comú i sentit de l’humor per explicar-nos com està la situació econòmica del país.
El deute públic, dèficit fiscal, com funciona l’economia a escala nacional i a escala mundial i la inflació són qüestions que ens toquen a tots molt de prop i que fan que l’economia estigui sempre present en les nostres vides.
Segons ell, “és igual que guanyi Podemos o Ciutadans perquè pujaran els impostos”. EI professor ha criticat les polítiques que duen a terme els governs i que els ciutadans no podem mantenir tants ajuntaments, parlaments o cotxes oficials. I és que les accions dels polítics tenen repercussions directes sobre els ciutadans. Va remarcar: “sobra burocràcia, sobren polítics i falta iniciativa econòmica”.
Gay de Liébana va desglossar la situació econòmica actual assenyalant mancances de tot tipus: per una banda, un deute públic que suma 1.521.000 milions d’euros i que l'estat espanyol no el pot pagar. Veu que els números no acaben de sortir. Una visió realista, però també pessimista. A més, hi ha un dèficit (es gasta més del que s’ingressa) de 6.616 mil milions d’euros. I això suposa el 150% del PIB. El 31 de desembre del 2015 s’haurà augmentat el deute en 40.000 milions d’euros, des de que ho va deixar Zapatero.
Una Catalunya independent hauria d’assumir el deute proporcional del pais i tindria una despesa pública elevada. A més, l’economista ha advertit que “quedaríem fora de l’euro” perquè al BCE només hi ha estats que siguin accionistes per poder treballar i emetre moneda- tal com marquen els seus estatuts.
Són aplicables les teories econòmiques? Per què els polítics no les apliquen? “En el moment que entres a l’establishment polític, perds la cordura”. Per això, l’economista considera que seria ideal que els mandataris no fossin esclaus de l’establishment polític, i que hauria d’estar prohibit ser polític abans dels 65 anys.
Gay de Liébana ens ha deixat clar que hem d’estar ben informats de la situació econòmica per poder treure-li el màxim partit en el nostre dia a dia. I si un polític diu alguna “ximpleria” tinguem arguments per decidir si hem de tornar-lo a votar o no. Ell, però, ens ha deixat clar que “fa anys que no vota”. El professor diu que votarà el dia que els que es presentin avalin el dèficit que generen. Gràcies a persones com ell, però, la gent es preocupa per l’economia. I així, a partir d’ara puguem actuar.
Tot i que ens hem quedat amb ganes de poder xerrar més estona amb ell, hem pogut entendre coses que, molts de nosaltres, no enteníem. Bona conversa acompanyada d’uns bons vins de Carlania Celler. I com diria el professor, “abraçades virtuals”.
Marta Bernabé, Community Manager del Club TR3SC
A Twitter: @martalittle
COMPARTEIX