COMPARTEIX

Aquest juliol són les noces de plata dels Jocs Olímpics de Barcelona 1992, un esdeveniment que va significar un punt d’inflexió per a la ciutat i que des de llavors l’ha convertit en un escenari reconegut pel seu valor urbanístic i arquitectònic. Prova d’això és el llegat que ha deixat d’aquesta època: l’escultura de David i Goliat d'Antoni Llena, Els Mistos de Claes Oldenburg, l’anella olímpica de Bofill, la torre de comunicacions de Calatrava o el Peix Daurat de Frank Grehy, són alguns dels molts exemples artístics. Però també el Port de Barcelona, les Glòries, la Ronda Litoral i la Ronda de Dalt són herència d’aquest ‘xou olímpic’.

Per la seva importància històrica i la seva significació simbòlica, el Consistori rememorarà els ‘Jocs’ que tant marcaren els annals de la història de la ciutat amb un conjunt d’activitats al voltant d’aquesta celebració. Aquí tens les de temàtica més cultural:

Joc ‘Passaport a l'Olimpisme’

Joc ‘Passaport a l'Olimpisme’

Activitat que permetrà conèixer les 22 instal·lacions esportives que van ser escenaris de les proves de Barcelona 92. Els participants hauran d'aconseguir que els segellin una credencial a cada una on passin i si s’aconsegueixen tots els segells podran intercanviar el passaport per un petit regal. Això ho podràs fer únicament en un espai que s'habilitarà a l'Anella Olímpica durant la ‘Festa dels Jocs’ el dia 12 de juliol de 2017.

Ruta per conèixer el llegat de la transformació olímpica

Ruta per conèixer el llegat de la transformació olímpica

Una altra activitat dirigida a un públic més gran és una ruta d'una hora i mitja guiada pel professor Francesc Muñoz de l'Observatori de la Urbanització de la UAB. Un passeig que visibilitzarà la petjada dels 'Jocs' respecte al paisatge anterior de la Vall d’Hebron i l'ús de l'espai públic en la vida quotidiana. Una reflexió del disseny dels espais d'estada i el gaudi del paisatge urbà.

Els secrets del Museu Olímpic i de l'Esport

Els secrets del Museu Olímpic i de l'Esport

La història i les curiositats del Museu Olímpic i de l'Esport a través d’objectes: la Copa Macaya -trofeu del primer campionat de futbol que hi va haver a Espanya- o la fletxa que va encendre el peveter a la cerimònia dels Jocs són alguns dels objectes exposats que recorden algunes de les fites esportives més destacades que relaten la història de l’esport del nostre país.

Sessions especials de l'Aula d'Història - MOE, espai de reflexió amb motiu del 25è Aniversari dels JJOO

Sessions especials de l'Aula d'Història - MOE, espai de reflexió amb motiu del 25è Aniversari dels JJOO

Aula d'Història és una plataforma composta per centres universitaris i culturals vinculats a l'esport amb l'objectiu principal de promoure la història de l'esport. Amb motiu del 25è aniversari dels JJOO 92, aquest espai de reflexió celebra diverses sessions monogràfiques al voltant de la temàtica olímpica. Les properes que tindran lloc són:

‘Els Jocs Paralímpics de Barcelona 92’: Serà el 10 d’octubre i plantejarà l'impacte de l'esport adaptat als jocs paralímpics. En aquesta cinquena sessió de l’Aula d’Història s'analitzarà la pràctica esportiva a la ciutat i les possibilitats esportives que ofereix per aquest col·lectiu.

La segona xerrada, titulada ‘Els Jocs Olímpics al 2017: el paper de les ciutats en el s. XXI’, debatrà si la ciutat s'ha de posar al servei de l'esdeveniment o bé és l'esdeveniment que s'ha d'adaptar a les necessitats de la ciutadania. La xerrada se celebrarà el 26 d’octubre al Museu de l’Esport.

 

Activitat 'Els amics del Cobi'

Activitat 'Els amics del Cobi'

Dirigida a infants de P3, P4 i P5, aquesta activitat es presentaran els amics del Cobi, és a dir, un conjunt de mascotes representatives de diferents esdeveniments esportius que ajudaran a explicar els moments i elements més rellevants de la pràctica esportiva.

Exposició ‘Aquell estiu del '92'

Exposició ‘Aquell estiu del '92'

Exposició temporal que recull tots els grans esdeveniments que es van viure aquell estiu del 92. Des del 25 d’abril fins l’1 d’octubre es pot veure al Museu Olímpic i de l’Esport de forma gratuïta. 

Presentació del llibre '25 anys després'

Presentació del llibre '25 anys després'

El gener del 2018 es presentarà un llibre que recollirà reflexions, anàlisi, debats i aportacions entorn l´esport i l´olimpisme.

Reedició de la revista ‘La Municipal’

Reedició de la revista ‘La Municipal’

L’Ajuntament ha reeditat els diferents articles vinculats amb els Jocs Olímpics de Barcelona que van aparèixer a la revista ‘La Municipal’ abans, durant i després dels Jocs. Una mostra de la opinió, el relat i la descripció de l’època que serveixen com a record i transmissió de la il·lusió del moment sinó que també és un homenatge a tots els voluntaris que van ajudar a tirar endavant l’esdeveniment més rellevant que ha viscut Barcelona a la segona meitat del segle XX.

Aquesta selecció d’activitats es complementa amb la festa a l’Anella Olímpica de Montjuïc el dia 11 de juliol i una altra festa que recorda la cerimònia inaugural, que tindrà lloc el dia 25 del mateix mes. A més, a l'octubre, el Fòrum Olímpic i el Museu Olímpic faran jornades de portes obertes des de juliol fins a setembre.


per  TRESC