Per fer venir salivera als més lletraferits, us hem fet una guia de les novetats editorials d’aquesta època tant prolífica –literàriament parlant- de l’any; les novetats que triomfaran; tresors literaris d’editorials més petites i mostres de tota índole del què podreu trobar diumenge a les parades. Una petita referència abans de posar-vos a triar i remenar.
Grans vendes assegurades. Escriptors consolidats i grans mestres de les lletres
Jaume Cabré és una de les veus més reconegudes de la literatura catalana. Sis anys després de ‘Jo confesso’ torna agafar la ploma per presentar un llibre de relats de maduresa. ‘Quan arriba la penombra’ (Proa) és un recull de narracions interconnectades que exploren la maldat intrínseca de l’ésser humà. Un nen espantadís que es rebel·la contra la tirania d'un mestre, un candidat al Nobel davant d'una visita inoportuna, un escriptor que amenaça al seu editor amb una novel·la inquietant són alguns dels arguments d’aquest llibre de contes que té tots els números de ser el més venut.
Xavier Bosch torna a les estanteries de les llibreries amb ‘Nosaltres dos’ (Columna Edicions) una novel·la sobre el pas del temps i l’amistat. L’autor ha plasmat la relació singular de dos amics, en Kim i la Laura, que al llarg de més de 30 anys caminen plegats cap a la maduresa.
Javier Cercas és un altre dels noms que figuren a l’alta lliga de les lletres. Repetint el camp de la indagació històrica, evoca la Guerra Civil amb ‘El monarca de las sombras’ (Random House). Cercas ofereix el relat sobre un oncle seu falangista que va morir durant la Batalla de l’Ebre. La novel·la ha aixecat una gran polseguera ja que molts crítics la consideren una mostra d’enaltiment del franquisme i un ‘blanquejament del feixisme’.
A cal Vila-Matas hi ha novetat. ‘Mac y su contratiempo’ (Seix Barral) també promet vendre amb escreix. Aquest cop l’autor fabula una trama en la qual l'advocat decideix reescriure la primera obra fracassada d’un escriptor de prestigi. El personatge arribarà a la conclusió que la ficció pot infiltrar-se en la vida i que, quan això passa, pot tenir conseqüències devastadores.
‘Pàtria’ de Fernando Aramburu (Tusquets), un relat sense maniqueismes sobre el terrorisme d’ETA la fractura social, les víctimes invisibles i les seqüeles en del conflicte.
Josep Fontana, l’eminència en història, publica ‘El segle de la revolució’ (Crítica), una història del món des de la Primera Guerra Mundial fins a la victòria de Trump. Un anàlisi de la situació present amb visió global.
Nous títols per descobrir
Max Besora, presenta ‘Aventures i desventures del insòlit i admirable Joan Orpí’ (Males Herbes) una hilarant història basada en un aventurer real del segle XVII que va fundar una Nova Catalunya al nord del que avui en dia és Veneçuela. Amb un llenguatge propi que barreja cultismes i neologismes, Besora fa una sàtira dels llibres de cavalleries.
L’autora revelació del moment és Jenn Díaz. Amb un estil depurat i costumista debuta en català amb ‘Vida familiar’ (Proa), un mosaic d’històries ‘rodoredianes’ que expliquen situacions quotidianes de manera molt íntima.
Mercè Ibarz també presenta obra: ‘L’amic de la finca roja’ (Tusquets) fa un recorregut que passa per Buñuel, Torres Garcia i Salvat Papasseit, les pintures d'Ángeles Santos i les de la Rodoreda, l'art de l'’Equipo Crónica’, la casa de Blasco Ibáñez, el cinema i la poesia, explicats com un aprenentatge vital.
Xavier Theros ha guanyat el Premi Josep Pla de narrativa amb el thriller històric ‘La fada negra’ (Destino) ambientat en una Barcelona fosca i en plena revolta de la Jamància, l’autor traça un relat ple d’emocions il·lustrat amb l’ambient d’una època poc estudiada.
Sant Jordi també és Poesia
El cantautor Roger Mas afirma que ‘pels músics sóc un escriptor i pels escriptors un músic’. En aquest espai incert en el qual es mou ha aconseguit construir una identitat artística que ara muny amb ‘El dolor de la bellesa’ (Empúries). Un recull d’anècdotes de joventut relacionades amb lletres de cançons, reflexions, pensaments, etc. Una porta per entrar a l’univers màgic d’aquest artista solsonenc.
'El guant de plàstic rosa' (Edicions 62) és el nou poemari de Dolors Miquel. Explosiu i tret de les entranyes, traspua un estil visceral replet d’imatges sàdiques que toquen la mort amb un prisma més agosarat del què marca les convencions.
COMPARTEIX